perjantai 1. maaliskuuta 2019

Diplomacya ja uusia reittauksia helmikuussa

Helmikuussa pelattiin Marin kanssa paljon pelaamattomia hyllystä sillä ajatuksella, että saadaan joko pistää kiertoon tai palauttaa lainapelejä Jarmolle. Eli odotukset eivät erityisen korkealla olleet, ja silti sai joissakin pettyä. Toki sieltä hyviäkin muutama löytyi. Tässä poimintoja.
 

Gaia Project (703. reittaus), kohtaan 42 Uusi versio vanhasta pelistä

Joni esitteli tämän Stoorin peleissä että saisi harjoitusta lautapelin SM-kisoja varten. Joni oli pelannut jokusen matsin ja osasi melko hyvin, ainakin tarpeeksi selittääkseen säännöt, kaikille muille peli oli sensimmäinen. Sääntöjenselitys alkoi "haluatteko varmasti pelata tätä maailmankaikkeuden raskainta peliä?".

No ei se nyt ihan niin raskas ollut, varsinkin kun osasi Terra Mystican säännöt tyydyttävästi, niin samasta pelistä oli kyse. Tämän voikin huoletta listata pelihaasteessa kohtaan 42 Uusi versio vanhasta pelistä.

Sääntöjenselityksineen peli otti 3,5 tuntia joten lyhyestä pelistä ei tosiaan voi puhua. Joni osaavana vei voiton täysin ylivoimaisesti 150 pisteellä kun muut jäivät sadan molemmin puolin.
Gaia Project neljällä. Hyvin samanlainen kuin Terra Mystica.

Neuroshima Hex! (704) kohtaan 33 Peli, jonka pelaamista olet suunnitellut pidempään 


Tämä oli mulla vuosikausia niin sanotulla "lautapelisivistyslistalla", eli listalla, jossa on tarkoitus pelata BGG:n vuoden top5 läpi vuodesta 2000 eteenpäin. Tästä voisi kirjoitella joskus omankin blogijutun, mutta tämä on siis mun ja Jarmon jo vuosia kestänyt ikuisuusprojekti. 

No sain Neuroshiman jossain käytettyjen pelien kaupassa vuosi-pari sitten mutta nyt vasta tuli tilaisuus pelata. Hyvin yksinkertainen ja nopea peli, jossa lienee kuitenkin syvyyttä riittävästi. Ei kylläkään meidän pelimakuumme, mutta ymmärrän jos tästä tykätään. Säilytän vielä sen aikaa, että Jarmo pääsee testaamaan, mutta muuten menee kiertoon.

Soul Hunters (705)

No tästä saadaan haasteeseen kohta 50: huono peli. Ei saatu ainakaan kahdestaan tästä yhtään mitään irti. Tuntui täysin tuuripeliltä, jossa nostot pakasta ratkaisi kaiken. Teema oli hauska - kuolleiden sielujen kerääminen - mutta siihen se sitten jäikin. Laittaisin kiertoon, mutta oli lainapeli Jarmolta, joten saa Jarmo laittaa.

Dungeon Twister (706) kohtaan 47: lainattu peli

Dungeon Twisteriä on kehuttu,
mutta me emme liene kohderyhmää.
Muistan lukeneeni tästä jossain hyvää ja olikohan Dice Tower, jossa tätä hehkutettiin paljonkin. Saattaa tosin olla, että sekoitan johonkin toiseen, koska oletin tämän olevan jotain raskaampaa luolaseikkailua, mutta oikeastaan tämä olikin lähellä Hero Questia. Vedettiin setuppi täysin arvalla kun luettiin samalla sääntöjä, joten aika epäoptimaalisia oli kaikki siirrot, mutta ihan järkevä peli saatiin siitä huolimatta, tai sen ansiosta?

Ei kyllä irrottanut mitään isoja riemunkiljahduksia, joten saapa nähdä jaksetaanko edes kokeilla lisäriä. Vähintään kerran täytyy kyllä kokeilla uudestaan, ennen kuin kokonaan tuomitaan. Lohikäärmettä ei löytynyt, vaikka olisi ehkä teemaan sopinutkin.

Oracle of Delphi (707) kohtaan 13 Pelin nimessä on paikka

Taas suoraan boksista peli auki pöydälle, eli alettiin pelata suoraan sääntöjä lukien. Tämähän pääsi yllättämään oikein kunnolla. Feldi, jossa ei ole pistesalaattia? Onko se edes mahdollista. Itse asiassa tässä ei ole pisteitä ollenkaan. Aivan puhdasta pasianssia tämä oli ainakin kahdestaan pelattuna ja ekalla pelillä, mutta niin hyvä, että kiinnostaa kyllä pelata ja kun tämä löytyy Yucatasta, niin uskonpa että myös tule pelattua useampi peli tänä vuonna. Olisko haastajia/opettajia?

Ei muuten kestänyt kuin hiukan reilu 2 tuntia paketista pakettiin säännöt lukien.

Oracle of Delphi Feldy-sedältä.

Diplomacy (708) kohtaan 4: Yli 50 vuotta vanha peli

Sitten todellista klassikkoa kehiin. Saaren Mikko houkutteli mukaan netti-dippaan Tampereen porukan kanssa ja minähän otin haasteen vastaan välittömästi. Peli pelattiin Backstabbr-palvelussa, joka on siis varta vasten Diplomacyn pelaamista varten luotu ja kuvaa hyvin Diplomacyn syvintä olemusta. Puukkoa selkään oli siis luvassa, ja sitä myös saatiin.

Viisi viikkoa neuvottelua ja 8 pelivuotta eli 16 kierrosta peliä, jonka aikana Venäjä, Englanti ja Itävalta-Unkari olivat kadonneet kartalta kokonaan ja lopulta peli pistettiin pakettiin kun minä Ranskana luovutin ja kolme muuta sopivat tasajaosta. Mulla oli vielä 5 keskusta jäljellä, mutta tulos oli selvä, mut olisi pilkottu seuraavan parin vuoden aikana ja muut linjat olivat jo aika jumissa, eli ei ollut syytä venyttää peliä.

Mielelläni yritän uudemmankin kerran, kun vaan saadaan uudestaan 7 pelaajaa kasaan.

Mikko kirjoitti tästä pidemmän raportin Lautapelioppaaseen. Lue se täältä.

Puukkohipassa päästiin vuoteen 1908 asti, ennen kuin peli ratkesi.

Tutorialissa ei vielä päässyt kunnon seikkailun makuun,
vaan enemmänkin simppeliä mätkimistä.

Imperial Assault (709) kohtaan 31 toisen taideteoksen inspiroima peli


Hypättiin Marin kanssa vähän amerirässin puolelle ja nostettiin Star Wars -figut pöytään kun tutustuttiin Imperial Assaultiin tutorialin verran. Mua innosti kyllä kokeilemaan kampanjaakin, mutta palaute Instagramissa/Facebookissa oli, että kannattaisi olla enemmän kuin kaksi pelaajaa.

Pitää siis yrittää saada ainakin yksi tai kaksi pelaajaa lisää ja koittaa saada toimimaan.

Cards of Cthulhu (710) kohtaan 27 Pelissä tehdään yhteistyötä

Yllätyin oikein positiivisesti tästä Mythos-pelistä. Erittäin simppelit säännöt, ja todella nopea pelata kahdella - vielä nopeampi olisi yhdellä ja tämä oikeastaan taitaa olla yksinpeliksi suunniteltukin. Silti peli on painostava ja jopa temaattinen sopivasti, vaikka peli onkin yksinkertaisempi "nosta ilkeää pakasta ja koita selvitä"-versio Pandemicista. Varmaankin ilman Cthulhu-teemaa ja -kuvitusta olisi tylsempi?

Alfred (711)

Peilin heijastusten opettelua Leon kanssa tässä melko puhtaassa muistipelissä. Ei tässä aikuisille ole juurikaan mitään jännää, ja 3-vuotias on vielä vähän turhan pieni, joten joutuu auttamaan vielä paljon. Hienon näköinen peli, mutta sittenkin aika puhdas gimmick.

Horse Fever (712)

Hevostelua ja vedonlyöntiä aivan turhan monimutkaisesti ja silti käytännössä kokonaan tuurilla. Ei tässä ollut kyllä yhtään mitään kiinnostavaa. Huono peli, joka lopetettiin jo neljän kierroksen jälkeen kun kävi selväksi, että Mari on voittanut jo takuuvarmasti.
Tästä ei oikein muuta sanottavaa, kuin että kivan näköinen.

Red November (713) kohtaan 44  Pelin nimessä on väri

Yhteistyöpeli, jossa tontut yrittävät pitää uppoavan sukellusveneen kasassa ja peli yrittää parhaansa tuhota kaiken. Periaatteessa hauskaa ja mielenkiintoista, mutta uppoaa turhaan nysväämiseen. Ehkä jos osaisi ulkoa kaikki itemit, eikä tarvisi hakea sääntökirjasta koko ajan, voisi toimia.

Red Novemberissa päästiin viimeiseen korttiin asti, mutta siinä noutaja tuli.

Muuta pelaamista

Yucatassa jatkettiin Aten ja Antin kansa haastetta, jossa pelataan läpi koko Yucatan valikoima. Tätä on tahkottu pari kuukautta ja päästy kohta puoliväliin. Tässäkin voisi olla pienen blogitekstin paikka jossakin välissä. Tosin se varmaan tiivistyisi siihen että Atte voittaa ja minä ja Antti väännetään joka pelissä toisesta sijasta.

Pari peliä tuli hommattuakin: KeyForge ja Sidereal Confluence ja molemmista on kovat odotukset.

Maaliskuu täräytetään käyntiin täysillä JunaConissa. Sieltä varmaan riittääkin juttua maaliskuun päivitykseen.


Helmikuussa haasteeseen pelatut:
4 Yli 50 vuotta vanha peli Diplomacy
13 Pelin nimessä on paikka Oracle of Delphi
24 Pelin nimessä on vähintään 4 sanaa: Through the Ages: A New Story of Civilization
27 Pelissä tehdään yhteistyötä Cards of Cthulhu31 Toisen taideteoksen inspiroima peli Imperial Assault
33 Peli, jonka pelaamista olet suunnitellut pidempään Neuroshima Hex!
42 Uusi versio vanhasta pelistä Gaia Project
44 Pelin nimessä on väri Red November
47 Lainattu peli Dungeon Twister
50 Huono peli Soul Hunters

Aiemmin pelatut kohdat:
tammikuu 1, 2, 3, 5, 8, 11, 12, 14, 16, 18, 19, 34, 37, 39, 40

Ei kommentteja: