perjantai 25. joulukuuta 2020

Kohti tonnia 964-971

Ja sitten päästään joulukuun peleihin. Kuun alku oli vähän hiljaisempaa uusien pelien osalta, kun keskityttiin pelailemaan tuttuja pelejä ja useita sellais
ia, joita ei ollut tullut pelattua pitkään aikaan. Kuun alussa tuli tsekattua löytyykö kokoelmasta pelejä, joita ei ole tullut pelattua yli 2 vuoteen ja jotka eivät ole jo vaihto-myyntilistalla. Oli niitä muutama, joten niitä pelailtiin ja katsottiin, jos joutaisivat jo vaihtoon. Yllättäen ne nyt maistuivat hyvältä, joten saavat jäädä vielä. Niitä yli kahteen vuoteen pelaamattomia pelejä on muuten tällä hetkellä 8 (+9 lisäriä ja 3 lisää, jotka ovat jo vaihtolistalla). Näistä kahdeksasta 3 on lainassa sukulaisilla tai tutuilla, joten tässä suhteessa kokoelmassa ei ole turhaa ilmaa. Alle 2 vuotta, mutta yli vuosi edellisestä pelauksesta onkin sitten paljon lisää: yhteensä 60 peliä/lisuria, joista vaihtolistalla tai lainassa on 25.

Pisimpään pelaamatta olleet BGG:n mukaan.

Oletettavasti siis tämän vuoden aikana taas lähtee kiertoon kamaa ja vaihtolista on jo nyt varsin pitkä, joten laitettiin sitä taas lautapelikirppikseen tyrkylle ja sieltä muutama lähtikin myyntiin tai vaihtoon. Lista löytyy täältä

Ja tätä dataahan on saatavilla Friendlessin Extra Stats -sivuilla täällä

#964 Point Salad
Ainakin yhdellä pelillä oikein hauskaa ja todella nopeaa pisteiden noukkimista. Laatikosta laatikkoon opeteltuna meni varmaan alle 20 minuuttia. Oikein mainio mekaniikka, jossa napataan pöydällä olevia kortteja joko pistesäännöiksi tai pisteiksi (eli kortti voi olla esim porkkana tai kortti, joka antaa vaikka pisteitä kolmen erilaisen salaattivärkin setistä). Joka pelissä mukaan tulee vain osa korteista, joten ihan täysin ei tiedä, mikä on arvokasta ja mikä ei. Pistekorteissa on myös negatiivisia pisteitä, ja kaikki pakan kortit on pakko ottaa, joten välillä väistäminen on tärkeämpää kuin kerääminen. Ihan mielelläni pelaan uudestaankin ja Leokin tykkäsi vaikka hiukkasen hankalaa olikin arvioida monen vuoron päähän eteenpäin korttien arvoja.

 #965 Nusfjord
Pelkällä sääntöjen lukemisella tiesin jo, että tykkään paljon. Tuttua Uwea, mutta kevyestä päästä. Simppeli systeemi, mutta loputtomasti vaihtelua talojen ja kylänvanhimpien kautta. Tätä voin ehdottomasti pelata koska tahansa uudestaan. Eli heti uudestaan varaukseen kirjastosta. Jos toisellakin lainauskerralla maistuu näin hyvin, voisipa löytyä myös omaankin hyllyyn. Solidi 9/10.

 #965,5 Kikeriki
Tämä oli niitä, jotka oli olleet hyllyssä pidempään, tosin tämä ei ihan pelaamatta. Pelissä on neljä eri muotoa, joista kolmea ei ollut ikinä pelattu. Näistä paras oli muistipelivariantti, joka jopa toi kivaa uutta tavalliseen memopeliin. Itse asiassa näin voi pelata millä tahansa muistipelisetillä. 

Eli otetaan tietty määrä pareja, tässä pelisssä 9, ja laitetaan toiset ruudukkoon pöydälle kuvapuoli alaspäin ja toiset pinoon kuvapuoli alaspäin. Vuorossa oleva pelaaja kääntää pinon päällimmäisen ja koittaa löytää sen pöydältä. Jos onnistuu, saa pinokortin itselleen. Jos ei osu, laittaa kortin pinon pohjalle taas kuvapuoli alaspäin. Pöydän kortti käännetään aina takaisin samaan paikkaan kuvapuoli alaspäin.  Kun pino tyhjenee, eniten kerännyt voittaa. 

 #966 Quacks of Quedlinburg
Aivan mahtava nopea pussinrakennus. Meillä tykkäsi kaikki tosi paljon myös push your luck -mekanismista kun tässä kosahdus ei ole täysi kosahdus. Meillä varsinkin Leo tykkää tosi paljon myös muista push your luckeista. Can't Stop, Gold Fever, Diamant jne. ovat kovalla käytöllä koko ajan. Pelattiin pari peliä ja sillä pohjalla arvosanaksi hyvä 9/10.


#967 Ship Shape
Oikein omaperäinen stäkkäyspeli, joka ainakin kerran pelattuna oli oikein hauskaa, joskin aika randomia. Päällimmäisen laatan voi suunnitella, mutta jos sitä ei saa, ollaan jo enemmän tai vähemmän arvan puolella. Silti tosi hauskaa, koska peli on äärimmäisen nopea. Vartin verran per peli. #968 Sailing Toward Osiris
Oikein kiva pienempi worker placement, jossa erikoisuutena ei ollut kuin 2 workeria per kierros lähtökohtaisesti. Toki oli myös muita actioneita, joihin ei laitettu ukkoa, mutta jotka käytännössä olivat myös niitä placementeja. Jo heti pelin alussa todettiin, että lähes varmasti tästä tulee tosi tasainen, koska mitään isoja pisteitä ei voinut kerätä mistään yksittäisestä siirrosta - ja hyvin tasan se menikin. Pisteet olivat noin 35-35-34-33-30. Sehän ei koskaan haittaa, että peli pysyy jännittävänä, mutta tässä tuntui vähän siltä, että kaikki saavat hyvin lähelle saman verran ja samoja juttuja aikaiseksi pelissä. Eli voi olla, että ei kantaisi sittenkään kovin pitkälle. 


Ei kommentteja: