tiistai 19. elokuuta 2008

Krieg und Frieden

Pari peliä tuli tätä pelattua Krieg und Friedeniä viime viikolla, ensin hiukan väärillä säännöillä, ja sitten melko lailla oikeilla säännöillä. Ainakaan ei huomattu, jos väärin pelattiin. Odottelin, että oikein pelattuna peli aukeaisi, ja siitä jäisi hyvä mieli, mutta ei. Tunkki mikä tunkki. Jotenkin pelin on pakko olla rikki, tai sitten ne säännöt, jotka meillä on, ovat väärin. Pelikokemus oli vaan kaikin puolin huono.

Lueskelin sitten Boardgamegeekiä, ja sieltä löytyi player-aidit, joita oli muutettu hieman alkuperäisestä. Toiminnot ovat käytännössä täysin samat, mutta peli muuttuu ainakin paperilla dramaattisesti paremmaksi!

Talvivaiheessa mikään ei muutu.

Kevätvaiheessa pisteytystä on painotettu hiukan. Eli rakentamalla katedraalin palan pisteitä saa 2-2-2-3-3-4 (alkuperäinen 1-1-1-2-2-3), eli viimeisen merkitys on hiukan pienempi. Lisäksi kun voitat privilegen, pisteitä saa 2 (alkuperäisessä 1) jos sen ottaa varannosta, ja yhden jos ottaa toiselta pelaajalta. Lisäksi jos varastat sen toiselta, saa ryöstetty yhden pisteen. Näin privilegeilläkin on enemmän merkitystä pelissä. Tätähän itse asiassa Tarmo ehdotti edellisessä pelissä.

Kesä muuttuu sen verran, että jos pelaaja lahjoo pullolla (eli maljalla) on vastustajan PAKKO pelata kilpi, jos hänellä sellainen on. Tämä antaa pulloille arvon, jota alkuperäisessä vain ei ole ollenkaan.

Syksyssä income-vaiheessa Kingin Bounty eli almut muuttuvat niin, että jos pelaajalla on alle 5 korttia, ja tulo on maksimissaan 2, saa hän bountyn. Alkuperäisessä sai saada vain 1 tulona. Tämä antaa perään jääneelle enemmän mahdollisuuksia. Bounty on edelleen puolet yhden vastustajan korteista (tällä pitää olla vähintään saman verran voittopisteitä kuin varastajalla).

Lisäksi peli ei lopu siihen kun viimeinen pala rakennetaan, vaan kierros pelataan vielä normaalisi loppuun asti, ja viimeisen tulon jälkeen kädessä olevat resurssikortit vaihdetaan voittopisteiksi kierroksen agendakortin kurssien mukaisesti niin että nelosen kortit ovat 1VP, kakkosen ja kolmosen kortit ovat 1/2 pistettä ja ykkösen kortit 0 pistettä. Näin viimeisen kierroksen all-in riehuminen huutokauppaan ei ole ainoa oikea ratkaisu.

Erittäin mielelläni kokeilen näillä sääntömuutoksilla peliä. Perussäännöillä en. Koskaan.

Ei kommentteja: