keskiviikko 19. joulukuuta 2018

50 pelin Lautapelihaaste

Helmet-lukuhaaste on neljänä vuonna innostanut leikkimielellä lukemaan ja tutustumaan monenlaiseen kirjallisuuteen. Pari vuotta sitten aloitin Facebookissa Tietokirjallisuuden ystävät -ryhmässä vastaavan haasteen tietokirjoilla ja nyt haluan kokeilla samaa lautapeleillä.

Lautapelihaaste on siis koko vuoden kestävä retki pelien maailmaan. Tavoitteena on laajentaa omaa lautapelihorisonttia ja kokeilla jotai uutta. Ensimmäisen vuoden listan koostin osittain Helmet-haasteen pohjalta ja loput vedin hatusta (vertauskuvallisesti. Oikeasti en käytä hattua.) vähän silläkin mielellä, että joutuisin pois omalta mukavuusalueelta ainakin muutaman kerran. Jos, ja toivottavasti kun, lautapeliskene innostuu haasteesta, ensi vuonna joukkoistetaan sitten uusi lista yhdessä.

Jos 50 kohtaa tuntuu liian isolta haasteelta, voi tästä listasta silti löytää ideoita pelaamiseen. Heitä kommentteihin omia ajatuksiasi, ideoitasi ja kysymyksiä. Muista, että tätä ei pidä ottaa liian vakavasti, paitsi vähän vakavasti kuitenkin.

Edit 20.12.2018: HelMet ilmoitti tänään, että myös heiltä tulee #pelihaaste. Seurataan jännityksellä millaista listaa sieltä tulee. Ehdottomasti osallistutaan siihen myös.


Satunnainen pelikuva
Mistäköhän pelistä nämä nappulat ovat? (Ei liity artikkeliin mitenkään).


1    Peli, jonka pelaat lasten kanssa
2    Naisen suunnittelema peli
3    Suomalaisen suunnittelema peli
4    Yli 50 vuotta vanha peli
5    Digitaalinen versio lautapelistä
6    Vähintään 8 pelaajan peli
7    Soolopeli
8    Pelissä on kirja
9    Peli, josta pidit lapsena
10    Vuonna 2019 julkaistu peli
11    Pelissä siirrytään maasta toiseen
12    Peli kuuluu pelisarjaan
13    Pelin nimessä on paikka
14    Peli kesti alle 15 minuuttia
15    Peli kesti yli 2 tuntia
16    Pelissä on yli 200 komponenttia
17    Lisenssipeli
18    Palkittu peli
19    Pelissä on vettä
20    Peli sijoittuu avaruuteen
21    Pelissä on vähintään 2 noppaa
22    Pelissä on vierasta kieltä
23    Ystävän suosittelema peli
24    Pelin nimessä on vähintään 4 sanaa
25    Haluaisit käydä pelin maailmassa
26    Boardgamegeek/Lautapeliopas top20 -peli
27    Pelissä tehdään yhteistyötä
28    Pelissä on lohikäärme
29    Nauroit pelatessa
30    Lautapeliblogissa kehuttu peli
31    Toisen taideteoksen inspiroima peli
32    Peli liittyy Afrikkaan
33    Peli, jonka pelaamista olet suunnitellut pidempään
34    Aasialainen peli
35    Et ole ikinä kuullut pelistä
36    Pelin sääntökirjassa on yli 20 sivua
37    Urheilupeli
38    Pelissä on vuodenajat
39    Pelasit uuden pelikaverin kanssa
40    Itse tehty peli
41    Tositapahtumiin perustuva peli
42    Uusi versio vanhasta pelistä
43    Peli, jonka valitset pelkästään kannen perusteella
44    Pelin nimessä on väri
45    Luit itse pelin säännöt
46    Pelasit samaa peliä heti uudelleen
47    Lainattu peli
48    Pelissä on kangasta
49    Pelissä tehdään vaihtokauppaa
50    Huono peli

-Tapani

sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Lautapelien aakkoshaaste

Miten polkaistaan "lautapelikausi" käyntiin kuuman kesän jälkeen? Miten olisi 15 tuntia pelejä ensimmäisenä kunnon sadepäivänä?


Haasteen kattaus, tosin pari muutosta tuli vielä lennosta päivän mittaan.

Viime vuonna suoritimme Marin kanssa 10x10-haasteen, jossa valittiin 10 peliä joita vuoden aikana pelattiin 10 pelikertaa kutakin. Pitihän sitä tällekin vuodelle jonkinlainen tempaus keksiä, ja jossain vaiheessa kesää pälkähti päähän ajatus aakkoshaasteesta, eli pelata jokaisella eri kirjaimella alkava peli yhden päivän aikana.

Pelien valinta oli jo itsessään hauska harjoitus ku vajaan 150 pelin kokoelmasta löytyi kohtalaisen mukavasti valinnanvaraakin. Toki joihinkin kirjaimiin ei ainakaan realistisia vaihtoehtoja ollut, koska luonnollisesti kaikkein pisimpiä pelejä ei voinut ohjelmaan ottaa. Valintavaiheessa haaste tarkentui vielä siten, että kirjaimiksi riitti A-Z, koska ääkkösillä pelejä ei meillä ollut (eikä kovin helposti taida löytyäkään).

Tässä pelilista, joka muotoutui sen mukaan, että 
  1. löytyy omasta hyllystä,
  2. myös 3-vuotiaskin pelata sujuvasti (nämä merkitty asteriskilla *),
  3. voi pelata kahdella pelaajalla,
  4. kesto on siedettävä,
  5. pari kunnon laatupeliä ja
  6. saadaan ainakin yksi uusi reittaus (lopulta taisi tulla 3).
Agricola All Creatures Big and Small + siihen kakkoslisäri
Bandu *
Choco *
Dominion Intrigue
Eläinpyramidi *
Fleißige Bienen *
Go

Honshū

Ingenious

Jungle Speed
*

Kikeriki
*
Lakota *
Marrakech *
Notre Dame
Onnennopat *
Pitch Car *
Quarto
Race for the Galaxy parilla lisurilla
SET
Tyynysota *
Ubongo *
Velhojen yö *
Wapi *
X-nimmt
Yatzy

ZÈRTZ



Miltä sinun listasi näyttäisi? Tulisiko samoja pelejä listalle?

Ingenious/Genial -loppuasetelma.

 

Reilu 10 tuntia pelaamista

Mitään aikataulua ei erikseen suunniteltu, mutta tarkoitus olis pelata sopivaa tahtia sen mukaan miten fiilistä löytyy. Etukäteen olin heittänyt hattuvakioarviot kunkin pelin kestolle ja yhteensä niistä olisi tullut 10,5 tuntia ja hyvin tarkkaan siihen myös päädyttiin. Tosin kahdella pidemmällä tauolla yhteensä päivän pituudeksi tuli 15 tuntia kun ensimmäinen setup tehtiin 7.55 aamulla ja viimeinen laatikko meni takaisin hyllyyn 22.45.


Ajatus oli pelata pelit aakkosjärjestyksessä, mutta aamulla 3-vuotiaan kanssa piti tietenkin pelata alkuun mahdollisimman monta hänen suosikkiaan. Ja ehkä se olikin hyvä, että päästiin kunnolla vauhtiin, kun saatiin puolenkymmentä kevyttä peliä ensimmäisen reilun tunnin aikana. Peli vaihtui pöydässä tahdilla ja pelikasa madaltui vauhdilla. Poitsun tehdessä välillä muuta, pelattiin "aikuisten pelejä", kuten Notre Dame ja Race for the Galaxya - niihin menee vielä muutama vuosi pelikoulutusta. Reiskassa muuten nähtiin harvinainen tasapeli. Pisteet 60-60 ja vielä tie breakerikin tasan.

Päivällä pidettiin pari kahden tunnin taukoa muiden harrastusten parissa, joten mitään ähkyä ei pääsyt tulemaan. Ilta tosin ehti pimentyä ja viimiset pari peliä ei ehkä keskittyminen enää oikein kantanut. Varsinkin kun huomattiin GO-lauta nojalla seinää vasten vasta kun oli kaikki muut pelit jo pelattu. Mutta pienellä loppukirilllä saatiin tavoite pakettiin kivuttomasti.

Pelisetti oli yllättävänkin onnistunut ja yksikään peli ei maistunut pakkopullalta, joten päivästä jäi hyvä maku. Uusien pelien opettelukin meni mukavasti, kun Honshū, Kikeriki ja Bandun lasten versio opeteltiin uusina pöydässä, samoin kuin X-nimmt joka pelattiin 6 Nimmtin korteilla ja parilla paperilapulla.


Kuka ottaa haasteen vastaan?



Kaksi rahaa pelin lopussa EI ole hyvä tulos.

Quarto on yksi nerokkaimmista abstrakteista strategiapeleistä.

Puristien kauhu: väärän kokoiset suojat Dompassa.

Onnennopat on kevyttä nopanvippailua.

Lakotassa 3-vuotiaan jälkeisessä positiossa on vähän helpompaa.

Honshu vedettiin pakasta uutena ja opeteltiin säännöt pöydässä.
Oikein miellyttävä kokemus ja varmasti kokeillaan uudestaankin.

Notre kuuluu jokaiseen kunnon pelisessioon.
Vähän vaikea setup jätti pisteet kohtuu alas kun 68:lla voitti.

SET oli reilun 10 tunnin pelaamisen jälkeen jo vähän haastavaa.

Go on hauskaa, vaikka ei yhtään osatakaan.
Ai niin, Mari voitti 18 peliä, mä 6 ja Leo 3.

maanantai 12. maaliskuuta 2018

Muutamat pelit Verttuulla

Lähdettiin Hannelen ja muksujen kans maalle viikonlopun viettoon ja pilkkivehkeiden lisäks messis oli tietenki kassillinen lautapelejä. Heidi oli jo aiemmin tullu mestoille ja Harrikin pörähti paikalle perjantaiehtooks.

Ekana nasautettiin erä Zak Pakia. Mukava ja nopee autonlastauspeli kaiken ikäisille. Ensin jokainen heittää viidellä nopalla kuorman itselleen, sitten valitaan nopeuskisana kuormuri ja lopuks koitetaan saada kuorma runnottua hätäpäis valittuun, ihan väärän kokoseen autoon. Tätä on tullu monen monta erää jo pelattua ja edelleen maistuu. Meikä tais pöyhiä tän.


Seuraavaks otettiin pöydälle Explodin Kittens ja sen NSFW -versio. Häiritsevää kyllä, tämä on meidän muksujen (13v ja 9v) suosikkipeli. Jokaiselle jaetaan aluksi yksi Defuse -kortti sekä neljä sattumanvaraista korttia aloituskädeksi. Sitten sekoitetaan nostopakka keskelle pöytää. Vuorotellen nostetaan kortteja ja yritetään olla räjähtämättä. Omalla vuorolla saa pelata tai olla pelaamatta erilaisia toimintakortteja. Viimisenä henkiin jäänyt voittaa. Kymmenkunta peliä takana ja tää alkaa olla nähty. Hannele muistaakseni voitti.

Välissä pelattiin yks Tower aka. Huojuva torni. Siinä luonnollisesti ei voittajaa kruunata, vain häviäjä muistetaan - eli Harri. Iltaa jatkettiin loistavalla joukkuepelillä Codenames ja tarkemmin Pictures -versiolla. Codenamesit ovat taattua Vlaadaa. Pelissä joukkueenjohtajat koettavat mahdollisimman kuvaavilla vihjesanoilla johdattaa joukkuetoverinsa oikeiden kuvien jäljille. Ensimmäisenä kaikki omat kuvansa löytänyt joukkue voittaa. Hyvin yksinkertainen, nopea ja koukuttava peli. En muista voittajia, enkä oikeastaan edes joukkueita, mutta jännittävää oli.

Lauantaina pilkkireissun jälkeen otettiin Pandemian haaste vastaan kolmella hengellä. Kolmesta vaikeustasosta valitsimme keskimmäisen. Liekö kokemattomuutta, huonoa tuuria vai hiukan molempia, että taudit ottivat lopulta ylivallan meidän urhoollisesta pelastusryhmästä. Kahteen tautiin saatiin hoitokeino kehitettyä, mutta sitten homma räjähti käsiin. Pitää kokeilla seuraavaksi eri rooleilla.


Illemmalla kaivettiin esiin normi korttipakka ja pelattiin neljän hengen lupaus. Olipas kiva pläjäys! Todella pitkä aika on vierähtänyt edellisestä lupauksesta. Pitää pelata pian uudestaan. Jossain välissä pelattiin myös megaluokan Yatzy-tälli. Kaiken kaikkiaan oikein mukava viikonloppu runsaan pelailun siivittämänä.


maanantai 5. maaliskuuta 2018

JunaCon 2018


Peli-coneja ei ole muuten tullut kokeiltua, mutta JunaCon kuuluu jo kalenteriin. Miksipä ei, koska mikä sen parempaa kuin viikonloppu rennon leppoisaa vapaata peleilua kivassa ympäristössä ja hyvässä porukassa?

Meidän porukasta paikalla oli Jarmo ja Hannele perjantaina ja lauantaina, Mari lauantaina ja sunnuntaina ja itse (Tapani) pyörin paikalla kaikkina kolmena päivänä. Pelitunteja taisin itse kirjata noin parikymmentä, joten ihan yötä myöten en nyt pelanut. Se tarkoitti myös että megapitkiin peleihin, kuten 18xx:ään tai Through the Agesiin en halunnut käyttää aikaa, vaan tällä kertaa keskityin lyhyisiin ja keskimittaisiin peleihin. Sehän toimi mainiosti, sillä ehdin pelata hyvän setin pelejä. Yhteensä 16 erää 9 eri peliä, joista uusia 5. 
Viikonlopun hitti oli siis lyhyt korttifilleri Herbaceous, jossa kerätään, istutetaan ja purkitetaan yrttejä. Simppeli, nopea ja nätti kuin mikä. Viisi erää pelattiin ja jäi fiilis, että tämä pitää hommata itsellekin.


Machi Koro on myös korttipeli. Settien keräystä, koneiston rakentelua, noppailua, tuurinhallintaan ja nopeaa toimintaa ilman down timea. Ostetaan kolikoilla kortteja, joissa on numerot 1-12 ja nopan silmäluvuilla aktivoidaan ne kortit, joihin osutaan. Osa aktivoituu vain omilla heitoilla, jotkut vain toisten pelaajien heitoilla ja jotkut kaikkien vuoroilla. Näillä sitten tienataan lisää rahaa, jotta pääsee rakentamaan neljä erikoisrakennusta. Ensimmäisenä erikoispytingit pystyttänyt voittaa.

Mukavaa tasapainoilua rakentamisen ja lopetukseen valmistautumisen välillä.


Näiden kekkereiden todellinen erikoisuus oli Menolippu Giant. Tanskasta Enigman studiolta lainaan saatu viisi kertaa normaalia suurempi pelilauta tarkoitti sitä, että pelille tarvittiin kolme pöytää ja tietenkin pelattiin seisten ja ympäri pöytää kävellen. Kuvasta kokoa on hankala hahmottaa, mutta avuksi banana for scale.

Isot ja painavat junanvaunut olivat mukavan muhkeita kädessä ja muutenkin onhan se vaan juhlavaa pelata megaluokan peliä. Ja vielä junapeliä JunaConissa (oli muuten ainoa junapeli jota pelasin).

Pelinä siis alkuperäinen Menolippu, tosin mukana oli myös 1910-lisuri eli lisää reittejä. En ollut lisäosalla pelannut koskaan ja muutenkin peliä vain kerran tai pari. Kyllä mä Euroopasta enemmän tykkään, mutta toisaalta kiva pelata eri karttaa.


Omasta repusta pelattiin lohharin vuosi, jossa peliä todella harjannut Keke näytti meille normaaleille miten pelataan. 122 pistettä oli vakuuttava tulos kun kaiki muut jäivät alle sadan. Mulla tosin oli 99 pistettä ja unohdin ottaa ainakin 3 pistettä kierrospisteytyksissä. Tämä on edelleen niin hyvä peli, että sillä on varma paikka kokoelmassa seuraavatkin 10 vuotta.

Deusia pelasin ensimmäisen krran viime vuoden JunaConissa ja tykkäsin niin paljon, että ostin jokin aika sitten itsellenikin kun löysin käytettynä lautapelikirppikseltä. Tässä muuten oli sellainen erikoisuus, että 6 innokasta halusi kokeilla, mutta peliin mahtuu vain viisi, joten otettiin sitten kahdessa vierekkäisessä pöydässä samaan aikaan =D.

Carolus Magnus on jo iäkkäämpi peli, mutta kukaan meistä ei olult sitä aiemmin pelannut, joten tämä oli oikein perinteinen täysi peli, jossa luettiin säännötkin ääneen pöydässä. Tämän erikoisuus oli, että nelinpeli pelattiin joukkuepelinä 2 vs 2 niin, että kaikilla oli omat resurssit, mutta "pistemerkit" eli tornit olivat parin yhteiset. Muutenkin pelissä oli omanlaisiaan ideoita, ja siksi siinä oli myös sopivasti haastetta. Reilun tunnin peli jota voisi mielellään uudestaankin kokeilla. Varsinkin kolmella, jossa pelataan vielä jokainen omaa peliään.

Viikonlopun toinen puhtaasti nollista opeteltu peli oli Deckscape: Test Time -pakohuonepeli. Nämähän pitääkin lukea vasta pelipöydässä, koska näitä voi pelata vain yhden kerran, koska sitten kun ongelmat on kerran ratkaissut, niitä ei tietysti voi enää unohtaa ja pelata uudestaan. Sen vuoksi en tästä pelistä laita myöskään yhtään kuvaa, koska mitä vähemmän spoilautuu sitä parempi.

Tämä genre on verrrattaen uusi mutta aivan mahtava. Deckscape-sarjassa on muitakin pelejä ja näiden lisäksi on ainakin Unlock-sarja ja Exit-sarja. Meidän porukalla on pelattu tämän lisäksi myös Exit: Abandoned Cabin, ja molemmat ovat olleet aivan mahtavia kokemuksia. Pelit tarjoavat muikeita onnistumisen ja oivalluksen tunteita ja ovat ihan aitoja yhteistyöpelejä. Jos nyt pelistä voi puhua varsinaisesti. Mutta soveltuu peli-iltaan aivan täydellisesti. Kestoa on tunti ja toimintaa ja jännitystä joka minuutiksi.

-Tapani