maanantai 5. tammikuuta 2009

Pelivuosi 2008 ja uudenvuodenlupauksia

Kaiken ikää on tullut pelailtua jos jonkinmoista peliä klassisista jokaisen suomalaisen talon peleistä Kimblestä ja Pekingin Mysteereistä lähtien. Jossakin vaiheessa meni muutama vuosi niin, että pelit olivat enimmäkseen tietokonepelejä (konsolit olen skipannut lähes täysin Sega Megadriveä lukuunottamatta), unohtamatta kuitenkaan vähintään parikymmentä kertaa vuodessa pelattua Trivial Pursuitia. Sitten 2006 alkoi lautapelien uusi tuleminen meikäläisen kohdalla, ja seuraavana vuonna aloin itse kasvattaa pelikokoelmaa.

Kulunut vuosi 2008 oli sitten se vuosi, jolloin pelailijasta kasvoi harrastaja, eli jonkunasteinen BoardgameGeek. Aloin loppuvuodesta 2007 kirjata pelailuja Boardgamegeek.comiin eli BGG:hen ja 2008 oli ensimmäinen vuosi, josta voi oikeita tilastoja vilkuilla. Annoin myös arvosanan lähestulkoon kaikille pelaamilleni peleille, joita listassa on nyt reilut 150, joista omia näyttäisi olevan noin 90 (tässä mukana tosin paljon vuosien varrella kerääntynyttä vanhaa materiaalia). BGG:n lueskelu ja selailu on lisääntynyt muutenkin tosi paljon, ja kaikenlaisten tilastojen ja uusien pelien seuraaminen on ollutkin iso lisä peliharrastukseen. Esimerkiksi Dominionin nousua kohti kärkeä oli hauska seurata (nousu on nyt tainnut taittua hitaaseen alamäkeen?).

BGG:hen liittyvät myöskin pari uudenvuodenlupausta (tai tavoitetta): tavoittena on saada pelattua kaikkia top 50 pelejä, ja mahdollimman monta top 100 -listalta. Jos tämä ei onnistu, niin ainakin tavoitteena olisi yrittää pelata kaikki ne pelit, joita en vielä ole kertaakaan pelannut top 50 -listalta. Lisäksi pitäisi yrittää ottaa osaa BGG:n sisällöntuotantoon. Pienen panoksen lautapeliyhteisölle annoin viime vuonna kandidaatintutkielman myötä, mutta siitä innostuneet nyt varmasti olivat yhden käden peukaloilla laskettavissa =P

Vuoden parhaita pelejä, ja suurimpia menestyksiä tuli jo mainittua aikaisemmassa merkinnässä, mutta muistuteena nyt, että suurimpana syynä pelaamisen hurjaan lisääntymiseen tänä vuonna on ehdottomasti omalla kohdallani Race for the Galaxy lisäosineen, Dominion, sekä syksyn aktiivisempi osallistuminen Tampereen seurapelikerhon peleihin Yliopistolla. Toki yksittäisten pelimäärien valtavan määrän selittää myös se, että viime vuonna pelit keskittyivät valtaosaltaan nopeisiin ja kevyisiin peleihin. Yhteensä vuoden aikana merkitsin 615 pelausta ja 104 eri peliä (241 pelkästään Dominionia ja RfTGtä). Yli tunnin peleistä five & dimeen (eli 5 tai 10 kertaa pelattuihin) pääsivät seuraavat:

In the Year of the Dragon 12
Railroad Tycoon 10
Galaxy Trucker 9
Agricola 8
Alhambra 7
Puerto Rico 5

Näistäkään pitkiä pelejä ei ole kuin Agricola ja Railroad Tycoon. Eli todellakin siis pelien lukumäärä ei vielä tarkoita mitään valtavaa tuntimäärää. Vuodelle 2009 luvataankin selvästi lisää isoja pelejä. Lisäksi haaveena olisi vähän säännöllisemmät kokoontumiset omalla "isojen pelien" porukalla. Tämä pyyntö ilmeisesti on otettu vastaan jo etukäteen, eli siellä koti-Suomessa oli porukka jo kokoontunut useamman kerran vuodenvaihteessa pelaamaan Power Gridiä, jota valitettavasti en päässyt pelaamaan yhtäkään kertaa koko vuonna. Lisäksi koitan potkia muitakin tekemään tilin BGG:hen, jotta voidaan tsekkailla helpommin kiinnostavia pelejä (geekbuddiesin avulla ja muutenkin).

Isojen pelien pelaamisen vaikeutta helpottamaan voisi 2009 ainakin pienessä määrin hyödyntää myös aivan loppuvuodesta löydettyä BSW:tä. Tai siis eihän sitä nyt mitenkään löydetty, mutta ensimmäistä kertaa oikeasti pelattiin muutama peli ja toimivaksi ratkaisuksi havaittiin lyhentämään 15000km välimatkaa pelaajien välillä.

Tässä vielä lista kaikista yli 4 kerran peleistä vuonna 2008:

Rftg 180
Dominion 35
Rftg: tGS 26
Eläinpyramidi 24
Tarot 21
Pingwin 13
Coloretto 12
In the Year of the Dragon 12
Yatzy 11
Avista, Mamma mia!, Railroad Tycoon 10
-----
Big Points, Kiinanpokeri, Galaxy Trucker, Lost Cities 9
Agricola, Blue Moon City, Mykerinos, San Juan 8
Alhambra, 6 nimmt!, Fairy Tale 7
Buracco, Shadow Hunters, Trivial Pursuit 6
Alhambra: Treasure Chamber, Guillotine, Munchkin, PitchCar, Puerto Rico, Tower of Babel 5

8 kommenttia:

Tapanote kirjoitti...

Vuoden ensimmäinen viikko takana ja aikamoisella vauhdilla lähti. Toki siihen nyt on syynä vielä jatkuvat lomat. Pelasin peräti viikon jokaisena päivänä. Enimmäkseen tuli pelattua netissä BSW-pelejä testaten. Yhteensä 15 eri pelillä 46 pelausta, joista 33 netissä. Itselle uusia olivat Ingenious ja Mare Nostrum. Voi hyvin olla, että oli vilkkain viikko koko vuonna?

Tavoitteista, eli top 50/100, tuli pelattua
Dominion 6,
Caylus 8
Notre Dame 55
San Juan 57
In the Year of the Dragon 65
Ingenious 66
Taivaan pilarit 69
_________________________
Kaikki pelit ekalta viikolta:

Ingenious 17
Dominion 8
Lost Cities, Tarot 4
Hey! That's My Fish! 3
Mhing, Notre Dame, Shadow Hunters, UNO 2
Category, Caylus,Mare Nostrum,
Pillars of the Earth, San Juan 1

Tapanote kirjoitti...

7.1.-14.1.

Kuten arvattua oli jo selvästi hiljaisempi viikko, vaikka silti yksi vilkkaimmista. Yhteensä pelikertoja 10 eri pelillä tuli 25, ja tälläkin viikolla keskittyivät enimmäkseen BSW:hen (20/25).

Ainut kokonaan uusi peli, ja samalla 8. peli top100:stä tälle vuodelle oli Crokinole. Kokemus oli mahtava, joten sellainen melkein pitää itse väsätä. 9. peli top 100sta oli sitten Power Grid, joka pikaisesti testattiin BSW:ssä. Livepeliä vaatii. 10. peli oli Modern Art, tai brasilialaisittan Arte Moderna, joka oli erittäin komean näköinen!

Toinen uutuus"peli" oli Pop-up Pirate, joka ei ollut peli vaan susi. Ingenious menetti pelikertoja jo selkeästi, Dominion jaksoi. Notre Dame yllätti. Muille 1 pelikerta.

Dominion 8
Notre Dame 6
Ingenious 4
Carcassonne: Kivikausi, Caylus, Crokinole, Modern Art, Pop-Up Pirate!, Power Grid, Tom Tube 1

Tapanote kirjoitti...

15.1.-21.1. Viikko 3.

Kolmannella viikolla pelit keskittyivät kolmeen sessioon: Yliopistolla torstaina, Heinosenkadulla perjantaina ja sunnuntaina. Tästä luonnollisesti seurasi, että BSW-pelit jäivät tällä viikolla vähiin. Itse asiassa tuli pelattu vain 2 Dominionia netissä. Kaikki loput viikon pelit pelasin perinteisesti laudan äärellä. Kaikki kolme livetapausta olivat mukavia ja pelit hyviä, vaikka tietysti toivat muutaman päivän pienen pelikrapulan.

Yhteensä pelikertoja peräti 37 yhteensä 15 eri pelillä. Suurin osa taas kevyitä ja nopeita pelejä, mutta mukana isoista peleistä Agricola ja muutama keskikokoinen.

Top 100:sta uusia bongauksia tälle vuodelle olivat Agricola, Galaxy Trucker ja Race for the Galaxy. Näillä ollaan lukemassa 13/100 tänä vuonna.

Itselleni kokonan uusia pelejä olivat: Pylos, Flix Mix ja Jambo, joista kaikki jättivät positiivisen maun. Pylosta tuli pelattua heti useampi roundi.

Tässä kaikki pelit:
Dominion 10
Eläinpyramidi 7
Pylos 3
Galaxy Trucker, Notre Dame, Race for the Galaxy, Race for the Galaxy: The Gathering Storm, Ubongo 2
Agricola, Australia, Flix Mix, Jambo,
Niagara, Shadow Hunters, Trivial Pursuit 1

Yhteensä 33 eri peliä jo tälle vuodelle.

Tapanote kirjoitti...

22.1.-28.1.

Pelikertoja peräti 34 yhteensä 13 eri pelillä, eli tahti pysyi pitkälti samana kuin aiemminkin. Netissä vain 4 peliä.

Ainut kokonaan uusi tuttavuus oli
Imperial (25 BGGssä). Tälle vuodelle ensimmäisiä pelejä top 100:sta olivat myös Railroad Tycoon ja Tigris & Euphrates.

Dominion edellen dominoi.

Dominion 9
Pylos 5
Notre Dame 4
Imperial, Ubongo 3
Race for the Galaxy, Race for the Galaxy: The Gathering Storm 2
Ingenious, Railroad Tycoon, Thurn and Taxis, Tier auf Tier, Tigris & Euphrates, Tower of Babel 1.

Tapanote kirjoitti...

Viikko 5. 29.1.-4.2.2009

Tähän mennessä hiljaisin viikko: pelikertoja 18 yhteensä yhdeksällä eri pelillä. Tosin tässä on mukaan neljä Imperialia ja kaksi Twilight Strugglea, eli näille illoille luonnollisesti ei paljon muuta mahtunut. TS ja Station Master uusia kokonaan. Uusia top 100:aan ei mennyt kuin TS. Netissä tällä kertaa vähän enemmän (9/18).

Imperial 4
Ingenious, Station Master, Dominion 3
Tier auf Tier, Twilight Struggle 2
Notre Dame, Polarity, Pylos 1

Tapanote kirjoitti...

Viikko 6 5.2.-11.2.

Pelikertoja 21 ja eri pelejä peräti 16. Netissä vain 2 peliä. Melkein kaikki pelit ovat kolmelta to-su välillä, koska sen jälkeen tulin kipeäksi.

Pylos vei voiton tällä viikolla. Uusina peleinä Space Alert (92 pelattaessa 86. kirjoitettaessa) ja Velhojen Yö. Blue Moon City juuri pudonnut sijalle 102, Cayluksen sija myös muuttunut yhdeksänneksi.


Pylos 3
Dominion, Space Alert, Station Master 2
Alhambra, Alhambra: The Treasure Chamber, Blue Moon City,
Blue Moon City: Expansion Tile Sets 1 & 2, Caylus, Frank's Zoo, Imperial,
Nacht der Magier, Race for the Galaxy,
Race for the Galaxy: The Gathering Storm, Twilight Struggle, Ys 1

Tapanote kirjoitti...

Viikko 7: 12.2.-18.2.

Pelikertoja aika paljon tällä kertaa. Kuutena päivänä seitsemästä tuli jotain pelattua ja yhteensä 46 pelausta 13 eri pelillä. Näistä kuitenkin lähes kaikki pienempiä pelejä, isoista vain Agricola ja Imperial. Keskimittaisia jokunen.

Uutena pelinä Bohnanza ja Tsuro. Ei kuitenkaan mitään uutta top 100-listalle. Dominion taas jyräsi.

Dominion 20
Pylos 6
Lost Cities 5
Jambo, Tsuro 3
Space Alert 2
Agricola, Blue Moon City, Blue Moon City: Expansion Tile Sets 1 & 2, Bohnanza, Imperial, Notre Dame,
Tier auf Tier 1

Tapanote kirjoitti...

Viikko 8: 19.2.- 25.2.2009

Pelejä viitenä päivänä. Pelikertoja vain 22, mutta eri pelejä 18. Lisäksi kaikki pelit livenä ja joukossa isompia pelejä enemmän.

Uusia pelejä Chicago Express, China, Hansa, Power Gridin lisurit ja War of the Ring. Viimeisin oli myös uusi lisäys top 100 -listalle.

Dominion, Hansa, Race for the Galaxy,
Race for the Galaxy: The Gathering Storm 2
Agricola,Bohnanza,Chicago Express, China, In the Year of the Dragon,Nacht der Magier,Polarity,Power Grid,Power Grid - Korea/China,Power Grid Power Plant Deck 2,Tier auf Tier,Tsuro,Twilight Struggle,War of the Ring 1