perjantai 3. huhtikuuta 2009

Lyhyesti Age of Steamista (vertailua Railroad Tycooniin)

Arvosana: 10/10
Kesto:1,5-2h
Pelaajamäärä: 2-6


Hiukan kevyempi, mutta silti aika raskas, kohtuullisen painava, melko vahva Age-peli eli Age of Steam löysi vihdoin tiensä porukan hyllyihin. Oli sitä jo muutama vuosi etsittykin kissojen ja koirien kanssa.

Viime viikonloppuna iskettiin ensimmäiset kokeiluerät, ja vaikka ulkona oltiinkin kuin ellun kanat, niin ainakin Harrista saatiin vakionaama höyryilypöytiin. Pokerista tuttua stiimausta pelissä ei nähty, koska se eteni yllättävänkin vikkelästi muutaman haparoivan alkukierroksen jälkeen. Tulokset eivät päätä huimanneet, mikä ei ole AoSissa yllättävää. Pelissä kestää useampi kierros, ennen kuin voi olettaa pääsevänsä edes plussalle, eikä konkurssin tekeminenkään ole kovin vaikeata, jos vähän huolimattomasti pelaa.

Pelin mekaniikat oppii Railroad Tycoonia pelannut varsin nopeasti, onhan kyseessä RrT:n selkeä isoveli, vaikka kooltaan pienempi onkin. Eikä se opettelu muiltakaan kauan vie. Hyvin pelaaminen toki on aina eri asia, niin tässäkin pelissä. AoS on TtR:ää paljon kliinisempi, siistimpi ja kaikin puolin toimivampi paketti kuin RrT, mukaan lukien kuljetettavien tavaroiden ja kaupunkien sijoittuminen kartalle, mikä tekee Railroad Tycoonista melko tylsän. Lisäksi pelin kesto on aina tiedossa jo alussa, joten RrT:n pelin venyttämisongelmat on vältetty.

AoSissa kierrokset alkavat huutokaupalla, jolla määritellään vuorojärjestys. Ennen huutokauppa jo pelaajat voivat halutessaan päästää osakkeita markkinoille, eli ”ottaa lainaa”. Huudetussa järjestyksessä pelaajat valitsevat yhden erikoistoiminnon muutamasta vaihtoehdosta (ensimmäinen radanrakentaja, ensimmäinen tavarankuljettaja, 4-heksan mittainen radanrakennus, jne.). Näiden toimintojen tekemisen jälkeen seuraa yksi radanrakennusvuoro kaikille, jossa voidaan rakentaa kolmen heksan verran rataa. Lopuksi vielä jokaisella on kaksi vuoroa aikaa joko päivittää junaansa tai kuljettaa tuotteita. Kuljettaminen lisää tuloja, päivittäminen kuluja. Kierroksen lopuksi tarkistetaan jokaisen firman tulot ja niistä vähennetään kulut (1 jokaisesta osakkeesta ja yksi veturin voimakkuudesta). Lisäksi kaupunkeihin arvotaan nopilla elegantin systeemin myötä lisää tuotteita. Tätä seuraa mahdollinen osakkeiden jakoonlaitto ja uusi kierros. Kierroksia on tietty määrä pelaajamäärää kohden. Kolmella pelataan täydet 8? kierrosta, muilla vähemmän.

Pelissä tuli mukana perus Usa-kartan lisäksi 4 muutakin karttaa, mukaan lukien kaksinpeliä varten suunniteltu erikoispieni saarikartta (olikohan Barbados?), joten pelattavaa riittää ilman omatekoisia karttoja toisin kuin Tycoonissa. Oikeastaan loppujen lopuksi yhteistä peleillä on vain junanappulat, jotka ovat tulleet mukaan tähän AoSin editioon aiempien puulaattojen tilalle.

Ensimmäisten kahden (okei kerran olen pelannut jotain ihme karttasysteemiä kauan sitten) pelin perusteella peli on vaativa ja vaikea. Tiukkaa siis on ja tuloille pääseminen on vaikeaa jo pienellä pelaajamäärällä ja aloittelijoilla. Luultavasti hyviä pelaajia vastaan ja useammalla jo pelkästään voitolle pääseminen tulee tekemään tiukkaa. Onneksi pelin lopussa rahoilla ei ole merkitystä, vaan pisteiksi lasketaan vain yhtiön tulot (miinus kulut) ja rakennettujen radanpätkien määrä. Siltikään ei ole takuita, että on helppoa saada pisteen pistettä.

2 kommenttia:

Heidimaria kirjoitti...

age of steam on kyllä hyvä peli! vaikka en ookkaan hirveen hyvä ollu siinä :D mitä ny sain toises pelis -32 pistettä :D se ei ollu hyvä :D mutta se varmaan vaikutti kyllä, että en ollu sillain kauheen mukana siinä pelissä. istuin koneella samaan aikaan, joten en oikeen keskittyny. mutta ehdottomasti on kyllä pelaamisen arvonen!

Hapa kirjoitti...

Täydet kierrokset on 10.