lauantai 14. tammikuuta 2012

Roll through the Ages: Bronze Age + Late Bronze Age

Pelaajamäärä 1-4
Kesto 30-45 min
Arvosana 8-9/10

Roll through the Ages on puolen tunnin sivilisaationrakennusnoppapeli. Siis Yatzy, jossa on enemmän tuurinhallintaa.

Nimensä se lainaa Through the Ages: a Story of Civilizationilta, mutta juuri muuta yhteistä peleissä ei ole. Truuti on koko illan megaseko, rolltruuti on puolen tunnin kilistely, jota yleensä pelataankin pari erää putkeen.

Pelin kulkua
Vuorollaan heitetään noppaa kuten Yatzyssa, eli halutut saa pitää ja loput rollata uudestaan pariin kertaan. Nopan kantit antavat joko ruokaa, rakennusmiehiä, rahaa, tuotteita tai vitsauksia.

Heittelyn jälkeen syötetään kaupungit, rakennetaan kaupunkeja (lisänoppia) tai monumentteja (pisteitä) ja kehitetään teknologiaa (etuja ja pisteitä). Lopuksi vielä otetaan mahdolliset vitsaukset vastaan.

Kun kaikki monumentit on rakennettu tai joku pelaaja on ostanut viisi teknologiaa, peli päättyy ja ynnätään plussat ja miinukset yhteen. Eniten pisteitä kerännyt voittaa (toim. huom. eniten pluspisteitä. Eräät onnistuvat suht säännöllisesti jäämään pakkaselle, joskus enemän kuin voittaja plussalle).

Fiilikset
Kolmenkymmenen pelin jälkeenkin perustan rolltruutista melkoisesti ja säännöllisesti se saakin peliaikaa. Peli on helppo opettaa ja nopea pelata vaikka olisi uusiakin pelaajia mukana, joten se sujahtaa reppuun melkein aina Pappilan peli-illoissa (ja joskus jopa tulee sieltä pöydällekin).

Toki uutuudenviehätys on karissut, eikä se mikään ihmeentekijä enää ole. Mutta kuitenkin 9/10 Geekissä mulla.

Piristystä ja tuoreutta peliin tuo lisäosa Late Bronze Age, jossa on hiukan enemmän kaikkea, etenkin aikaa tehdä enemmän.

Late Bronze Age
Late Bronze Agessa on käytössä kokonaan uusi pistelappu, jossa on otettu mukaan uusia developmentteja ja vanhojen hintoja ja pistearvoja on rukattu (kuten myös monumenttien pisteitä).

Merkittävin ero on trade-vaihe, jossa pelaajat voivat vaihtaa tuotteita keskenään sopimuksen mukaan, tai vaihtaa tuotteita päikseen omalla laudalla mikäli ovat ostaneet Shipping-devin ja rakentaneet laivoja. Laivoilla voi siis vaihtaa vaikkapa arvottoman puun tonnin porkkanaksi.

Late Bronze Agessa peli kestää jokusen kierroksen enemmän, ja monumenttejakin usein ehtii rakentaa enemmän. Parin pelin jälkeen vaikuttaa varsin hyvältä lisäosalta mikä tarkoittaa, että tänäkin vuonna rollaillaan useampaan kertaan.

Ei kommentteja: