perjantai 17. joulukuuta 2021

Kohti tonnia 981-1000

Herätelläänpä taas blogia eloon. Työntäyteinen vuosi on pitänyt blogia hiljaiselolla, mutta paikataan sitä nyt taas talvikaudella (toivon mukaan) viikottaisilla postauksilla. Ensimmäiseksi päivitetään kohti tonnia -projekti päätökseen. Vai tuliko se sittenkään vielä päätökseen asti?

1000 BGG-ratingia täyttyi jo keväällä 2021, mutta samalla tuli puheeksi muiden reittaajien kanssa, että oikeastaan varsinainen tonni täyttyy tuhannen pelin kohdalla, eli lisäosat poistaen. Siihen onkin sitten vielä vajaa sata arvostelua matkaa. Eli jatketaan tätä projektia vielä muutaman kymmenen pelin verran.


#981 Eclipse Second Dawn For the Galaxy
Leon ensimmäinen matsi Eclipseä. Pelattiin kirjaston isolla lootalla, miten uusi versio on parannellut modernia klassikoa. Leo osasi jo pelata ihan sujuvasti ja jopa melkein voitti, mutta Marille meni sudarissa. Tietenkin Marin kanssa kähistiin enimmäkseen keskenämme, mutta ei poista sitä, että Leo pelasi ihan järkevän pelin heti.

Hyvin vähän tässä loppujen lopuksi on muutettu mitään. Vähän tasapainojuttuja kuten hexojen fiksausta ja techien hintojen muutosta jne. Varsinaiset sääntömuutokset (jos nyt oikein bongasin): 8 kierrosta entisen 9 sijaan, eka passaaja saa 2 rahaa, kaverin alueen läpi voi kävellä ilman että se lasketaan hyökkäykseksi, voi napata disocvery tilen ilman inffikiekon laittamista. Ja sitten kosmeettisia eroja paljonkin, kuten noi pelaajien trayt. 

Eclipse on edelleen 10/10 

Eclipse vaatii pöytätilaa kolmellakin pelaajalla aika reippaasti.


#982 Elevenses
Niitä harvinaisia pelejä, jotka tuntuvat sääntöjä lukiessa hyviltä, mutta pelatessa ei sitten yhtään. Olipa tylsä ja itseään toistava peli. Jo yhdellä pelillä kävi kuivaksi, eli eipä kiinnosta kyllä uudestaan pelata.

Elevenses näyttää kivalta, mutta siihen se sitten jäikin.#982,5 Herra Hakkaraisen domino

Herra Hakkaraisen domino on perinteinen lasten kevyt-domino. Tälle ei omaa Geek-listausta ole, eikä oikeastaan tarvikaan, koska tavallinen dominohan tämä on. 

#983 It's a Wonderful World
Ensimmäisen pelin perusteella peli muistuttaa 7 wondersin ja Ecosin poikasta. Aivan mahtavan maukasta draftipasianssia, jossa on kivasti haastetta, mutta helppous viehättää.

Ja kaksi peliä lisää ja edellen tuntuu todella hyvältä. Kyllähän tätä varmasti se 10 peliä vähintään tulee pelattua, enkä pitäisi mahdottomana, vaikka tulisi 50 täyteen joskus. Erilaisia reittejä tuntuu olevan riittävän monta pitämään peli kiinnostavana.

Onnistunut kirjastolaina siis, ja pitääpä laittaa uutta varausta sisään. 

It's a wonderful worldissa on mahdollista rakentaa makeita comboja


#984 Yellow and Yangtze
Enpä edes muista, koska viimeksi olen antanut kympin pelille. Mutta kympistä tämä nyt lähtee, koska tämä on ekan pelin perusteella jopa parannettu versio Euphrat & Tigrisistä, joka on mun kaikkien aikojen suosikkeja.  Ja kun toisessa matsissa tuli turpaan oikein reippaasti, niin vielä enemmän tekee mieli pelata. 

Kakkospelin tulokset:
Mari voitti 22-19-19-18
Leo 23-20-18-11
Tapani 14-14-12-11 

Keltainen joki ja Jangtse jatkavat arvokkaasti Tigris & Euphrateksen tyyliä

 
#985 Wavelength
Aika kiva partypeli, jossa oli myös mukava co-op-mahdollisuus. Paljon hauskoja hetkiä varmasti. Vielä kun pandemia antaisi myöden, että pääsisi myös pelaamaan enemmän porukoissakin.

#986 Crystal Palace
Tykkäsinpä paljon tästä, vaikka BGG:ssä ei järin korkealla olekaan. Juuri sopivasti kaikkea, että tekisi mieli tehdä enemmänkin joka kierroksella, mutta koska toiminnot maksavat ei raaski tehdä kovin paljon. Tekee kyllä mieli pelata uudestaankin. 

Crystal Palacessa on erittäin paljon liikkuvia osia ja peli on melko pitkä, mutta minä tykkään.#987 Piepmatz
Opeteltiin Leon kanssa. Aika simppeliä lätkintää kivoilla kuvilla. Enemmänkin olisi tehnyt mieli oppia linnuista, mutta ei tässä ollut otettu irti teemasta juurikaan. Ontoksi jäi.

Keltasirkuilla tuli voitto

#988 Moa
No tämä tuntui sääntöjä lukemalla paljon hauskemmalta kuin sitten oikeasti olikaan. Kaunis peli, mutta aivan liian niukasti mitään tekemistä. Päätökset jäävät tylsiksi, liki automaattisiksi. Ei jatkoon 5/10.

Tosi kaunis lauta, hienot kortit, huono peli


#989 Underwater Cities
Tässä tämän päivityksen ehkäpä ykköspeli näin puolen vuoden perspektiivillä.

Ensimmäisen pelin perusteella tämä tuntui oikein mainiolta. Ei vielä ollut ihan säännöt hallussa, kun Yucatassa opeteltiin, mutta herätti sellaisen kiinnostuksen, että tulihan se opeteltua. Parin Yucata-pelin jälkeen löysin käytetyn kopion ja pitihän se napata, kun kerran peli kiinnosti. Ja on se useamman kerran pöydällekin päässyt ja myös Yucatassa pelit ovat jatkuneet tiiviisti. 

Tästä pelistä tulee itselle vahvat Stefan Feld -vibat, vaikka suunnittelija onkin Vladimír Suchý. Ja se siis on ehdottomasti meriitti pelille, olen pitänyt yleensä kaikista Feldeistä. Pistesalaatista on siis kyse, ja sopivasta määrästä koneistonrakennusta ja kädenhallintaa. Monta oikein hyvää mekanismia, joten ihme on, jos ei tätä tule vähintän parikymmentä kertaa pelattua, enkä ihmettelisi jos jäisi ihan klassikoksikin. 

9/10 on nyt 7 pelin jäljiltä arvostelu. 


Paljon tavaraa, mutta peli on kuitenkin hyvin selkeä kertapelaamisen jälkeen.


#990 War Chest 

Taas sarjassamme sokkona Yucatassa. Kaksi peliä kunnolla pataan, eikä juurikaan ymmärrystä säännöistä. Mutta kyllä tässä peli on, joten ehkä sen voisi opetella kunnollakin.

#991 The Isle of Cats

Kolminpeli tätä kirjastosta lainattua kissapolyominoaskartelua. Aika mainio peli sieltä löytyi, joskin ainakin ekalla pelillä selväti liian pitkä sisältöönsä nähden. Eikä oikein teemastakaan ole saatu mitään muuta irti kuin kissatetris tyyliin "It I fits, I sits". 

Mulle voitto parin pisteen erolla Mariin ja Leo jäi vähän enemmän. Ei tarvetta pelata uudestaan, mutta voin kyllä ottaa uudestaan jos joku ehdottaa. 8/10

Pikkunätti peli, jossa yritetään tunkea kissoja laivaan niin paljon kuin mahtuu.

#992 Fauna

Leo voitti ensimmäisen pelin 3 pisteen erolla. Ohan tämä nyt aivan mahtava tietopeli. Ehkä paras jopa tällä hetkellä. Tykätään paljon, ja voisin väittää, että 50 peliä tästä tulee nopeasti. On jo puoli tusinaa matsia pelattu puolen vuoden aikana ja on nähty hauskoja matseja ja strategisiakin suorituksia. Yhdessä pelissä voitin tekemällä kunnon huijauksen ja polttamalla muiden lootat. Pääsin sillä etulyöntiasemaan muutamaksi kierrokseksi kun oli enemmän kuutioita. 

Tätä pelattiin muuten kerran jopa kahden kameran etäyhteydellä isän kanssa.

Helppo 10/10

Fauna on ehkä maailman paras tietopeli


#993 Marvel Splendor

Yksi vuoden menestyspelejä meillä. Varsinkin Leo ja Mari on tykästyneet tähän oikein kunnolla. Minäkin tykkään tästä selvästi enemmän kuin tavallisesta Splendorista, joka itselleni jäi valjuksi.

Tästä kirjoitin täyden arvostelun Lautapelioppaaseen: https://www.lautapeliopas.fi/peliarvostelut/splendor-marvel/

"Meillä valinta osuu ehdottomasti Marveliin. Kuvitus ja pienet sääntömuutokset olivat meille mieleen. Perinteisen Splendorin puolesta puhuu se, että se on saatavilla suomeksi. Pelinä nämä ovat hyvin samat, mutta meidän kolmen hengen raadin mukaan Marvelin fiilis on parempi. Meillä peli oli oli etenkin juuri 6 vuotta täyttäneelle napakymppi ja sitä pitikin pelata sitten viikon päivät joka aamu ennen päiväkotia."


Kuvitus on sarjakuvamaisen värikäastä ja näyttävää. Itse tykkään, mutta moni varmaan pitää liiankin räikeänä.#994 King's Gate
Oikein mielenkiintoinen peli, jossa paljon yhtymäkohtia Knizian toiseen peliin, Samuraihin. Molemmissa "suljetaan" alueita ja eniten ympärille vaikutusta saanut voittaa alueen. Ihan mielellään pelaisi tätä uudestaankin. 


#995 Majesty

Testattiin neljällä ja tässä oli varsin kivaa tableau-buildingia. Ei ehkä mitään valtavan innovatiivista, mutta perhepeliksi ihan oiva vaihtoehto. Tämä menisi kevyesti aika vähänkin pelanneille. 

Majestyssä on hyvän näköiset ja kokoiset komponentit


#996 Star Wars Outer Rim
Ehkäpä paras Konieckan peli toistaiseksi. Tässä oli enemmän peliä ja nopeammat vuorot kuin monissa muissa. Eli ei ole pelkästään sitä pelin pyörittämistä. Leo voitti, joten sopii ihan kivasti myös lapsille. 

Tummanpuhuva peli pääsi jopa vähän Star Wars -fiilikseen.


On siinä joku oma juttunsa lentää Millennium Falconia Chewiella.

#997 Irish Gauge
Winsomea grafiikoilla! Tykkään näistä kevyistä talouspeleistä paljon ja tätäkin voisi pelata lisää heti. Ja pari peliä pelattiinkin saman tien. Muut meillä ei niin innostuneet tästä, mutta onhan tätä genreä paljon lisääkin, joten eiköhän sitä jotain päästä pelaamaan jatkossakin. 

Simppeli tyyli viehättää


#998 Sanasota
No eipä tässä mitään ihmeellistä. Ei toimi meidän porukassa oikein nämä sanapelit suomeksi vielä, mutta sopivassa porukassa varmasti yhtä hauskaa kuin Avista. Näemmä sen verran huti, että ei tullut edes yhtä kuvaa =D


#999 Forum Trajanum

En voi kyllä sanoa ymmärtäneeni kovinkaan paljon tästä yhdellä yucata-pelauksella. Mutta vaikutti kiinnostavalta 

#1000 Dungeons & Dragons: Rock Paper Wizard

Aika hauska KPS-muunnelma, jossa eri käsimerkit oli erilaisia loitsuja. Joka kierrokselle oli uudet temput. Kyllähän tätä vois hyvin pelata isommallakin porukalla. Yhtään mitään D&D:tä tässä ei kyllä ole.

Pelilautaa ei ole koolla pilattu


Ei kommentteja: