lauantai 6. helmikuuta 2021

Kohti tonnia 976-980

Liki kuukausi edellisestä päivityksestä tänne, mutta siihen on syynsä. Tällä välin on kyllä tullut kirjoitettua parikin arvostelua Lautapelioppaaseen: Sherlock Express ja Mörköjahti. Ja sitten se kolmas, joka on se syy tonnijahdin hidastumiseen.

#976 Muumien hillojahti

Tämä on pelattu jo viime vuoden puolella, mutta puuttui Geekistä ja itse lisäsin sen itse tässä vuodenvaihteessa. Tämä muuten oli ihka ensimmäinen lisäämäni peli, jee merkki seinään.

Peruskivaa neppailua Muumiteemalla ja pienellä twistillä. Nimittäin tässä ei neppailla vaan työnnetään pienillä rullilla liikkuvaa marjakoria. Tarkoitus on saada se pysähtymään juuri marjojen/hedelmien kohdalle ja täyden setin keräämisen jälkeen saada kori Muumitalon ovesta sisään. Toimii siis jo hyvinkin pienten lasten kanssa, mutta ei ole ollenkaan niin helppoa kuin kuvittelisi.

Voisi hyvinkin lainata uudestaankin kirjastosta. 7/10 #977 Raiders of the North Sea

Työläistenasettelua yhteisillä työläisillä. Tässä siis pelaajilla ei ole mitään omia ukkoja, vaan yhteiset ukot kiertävät laudalla eri paikoissa. Vuoron alussa pelataan kädessä oleva työläinen (ja tehdään sen paikan toiminto), minkä jälkeen otetaan ukko jostain toisesta paikasta (ja tehdään sen paikan toiminto). Toimintojen lisäksi ukoilla voi käydä ryöväämässä kyliä, jolloin ukot jäävät pelilaudalle, eikä niitä voi enää myöhemmin ottaa takaisin peliin. 

Ukkoja on kolmenlaisia (mustia, valkoisia ja harmaita) ja tiettyihin paikkoihin voi mennä vain tietyillä ukoilla ja toisissa paikoissa tietyn värin pelaamienn antaa bonuksia. 

Mukavia omia ideoita koluttuun gengreen ja muutenkin mielenkiintoinen peli yhden pelin perusteella. Ei silti mitään ilonkiljahduksia herättänyt, joten ei tarvi omaan kokoelmaan harkita, mutta voin pelata kyllä uudestaan. Mari voitti yhdellä mut ja Leo jäi pari mun taakse.

Raidersin ulkoasu viehättää


#978 My City
Ja tässä onkin sitten syy, miksi päivityksiä ei ole tullut kuukauteen. Pelattiin nimittäin tammikuussa koko My Cityn kampanja läpi. Saimme pelin Lautapelit.filtä arvostelukappaleena ja kirjoitin siitä (ylipitkän) arvostelun Lautapelioppaaseen. Lyhyesti: peli sopi meidän makuun täydellisesti ja painettiin kaasu pohjassa kaikki 24 peliä läpi alle kahdessa viikossa, koska ei malttanut olla pelaamatta. Tässä hyvin lyhyesti fiiliksiä kronologisesti.Tästä lähtee. Voitko haistaa uuden pelin?

1.-2. Kahden ekan pelin perusteella just eikä melkein meidän pirtaan sopiva legacy. Todella nopea pelata ja Leokin tykkään. Eka peli mulle selvästi, tokassa Mari voitti, Leo toinen ja mä kolmas. Tasoitussysteemikin tuntuu toimivan kivasti. 

Rakennuskortit ja ensimmäisen aikakauden kuori.
Uudet säännöt ja komponentit löytyvät aina kirjekuorista.

3.-4. Mulle voitot peleistä 2 ja 3. Mutta nyt mulla on aika paljon  roskaa, mikä tulee haittaamaan tulevissa peleissä. Neljän pelin jälkeen kuitenkin selkeä johtoasema.

5.-6. Kuten arvata saattoi, alkoi mun huononnukset näkyä ja Leo teki hyvän nousun ottamalla kakkossijan ja voiton.

7.-9. Erät 7-9 eli tulvan aika oli Leon heiniä. Leo voitti kaikki kolme erää ja nousi heittämällä kärkeen koko touhussa. Marikin meni mun ohi, joten nyt olis syytä alka kerätä taas pojoja.

10.-13. Ensin tehdasvaiheen kolme peliä. Peli muuttui melko paljon ja toi erilaisia strategioita taas peliin sijoittajan myötä. Lopuksi vielä aloitettiin kaivosaika yhden pelin verran. Leo vie peliä edelleen suvereenisti, mutta ehkä vähän tilanne tiukkenee. 

Vitosaikakaudella alkaa olla jo monenlaista laudalla. Sijoittajaa, kirkkoa, kultasuonia jne.


14.-16. Kultakauden kisoissa tasaista vääntö. Leo repi kultaa eniten, joten johtaa nyt yhteistpisteissä kun peli on puolivälissä. Erot ovat kuitenkin hyvin hyvin pieniä. Pisteet Leo 16, Tapani 12, Mari 12.

17.-18. Kaivosvaiheen aikana sain vähän parannettua asemia etenemällä kaivoksissa hyvinkin nopeasti, sinisessä jopa liki maaliin asti. Leo edelleen vie kuitenkin peliä selvästi. Katotaan mitä rautatievaihe näyttää, saataisko Marin kanssa tasoitettua tilannetta. Lopussa on kuitenkin oletettavasti enemmän pisteitä jaossa ja isompiakin eroja mahdollista tapahtua.

19. Rautatievaihe käyntiin ja taas peli muuttui paljon. Sijoittajat lähtivät ja tilalle tuli rautatiet. Isojakin siirtoja voi tapahtua, mutta saapa nähdä saadaanko Leoa enää kiinni.

20.-21. Kahdessa viimeisessä rautatiekisassa sain Leon johdon kiinni. Olin 6 pistettä perässä ja nyt enää 1. Marikin on vähän kaventanut johtoa ennen viimeistä kuorta. Leo 36, Tapani 35, Mari 27 

Loppu lähenee. Toiseksi viimeinen aikakausi on muuttanut pelilautaa ja komponentteja jo merkittävästi.

22.-23. Viimeisen aikakauden kaksi ensimmäistä peliä toi Marin vähän lähemmäksi pisteissä ja Leon ja mun vääntö on edelleen tasaista. Ennen viimeistä peliä Leo johtaa yhdellä ja mari 9 perässä. Lopussa on jaossa vielä runsaasti pisteitä, joten erojakin voi tulla.

24. Viimeinen peli ja saaga päätökseen. Sain kerättyä kaikki 4 rautatietä viimeisellä kierroksella, mikä varmisti 2 kultaa, mikä varmisti 4 megapointsia ja vielä 2 lisää kultatilaston voitosta. Keräsinkin ihan ylivoimaisesti eniten pojoja viimeisellä kierrokalla ja loppupisteytyksessä.

Koko setin pisteet:
Tapani 49
Leo 42
Mari 37


#979 Zen Garden

Kaunis peli ja kiva yhdistelmä laattojenasettelua ja settien keräilyä. Pelattiin yhdellä preferenssilaudalla ja oli sen verran simppeliä, että pitänee kokeilla uudemman kerran useammalla. Parinkymmenen minuutin peli, jota voisi hyvinkin pelata useamman kerran. 

Zen Garden on hienon värinen, simppeli europeli.


#980 Carcassonne Amazonas
Pelattiin laivasääntö sen verran pahasti väärin, että rikkoi pelin. Unohdettiin siis se, että aina kun amazonaslaatta pisteytetään, saa ilman pisteitä jäänyt yhden säälisiirron laivalla. Jäin siis ilman aivan jyrän alle kun en lähtenyt siihen bisnekseen, eikä muistettu asiaa. Joelta saa kuitenkin 50 pistettä jos pysyy koko ajan keulilla. Eli pitää ehdottomasti pelata uudestaan oikein. Kauniin näköinen peli ja ihan toimiva variaatio Carcassonnesta muuten. 

Edit. pelattiin toisen kerran, mutta vieläkin meni yksi sääntö väärin. En kyllä erityisemmin tykännyt muodostuvasta pelilaudan muodosta, koska joki puskee väkisin pitkäksi suoraksi, jossa ei välttämättä tule oikein mitään kunnon yhtenäistä aluetta .

Ei kommentteja: