perjantai 19. lokakuuta 2007

Power Grid ja lievä säätö

14.10.2007

Sunnuntaipäivä, kahvia, Kotiuunin omenaviineriä (ainoa oikea!) ja Power Grid. Mitä sitä voi muuta toivoa! No vaikka mitä, itse asiassa, mutta ei siitä sen enempää.

Gridiä siis pelattiin ja mukana oli Neva, Jukka, Tare ja Raider (eli mä eli Opa). Peli alko perusmerkeissä, pientä huutokauppaa, vähä töllejä sinne tänne, ei mitään erikoista. Neva oli aika ahkera talonrakentaja ja sijoitti jo suht alussa myös isohkoihin tuotantolaitoksiin. Jukka peesasi hyvin, Tare ja Opa jäivät kyttäilemään positioita ja odottelemaan kauppaan parempia apajia.

Kävi kuitenkin niin, että kauppa täyttyi paskasta, ja poikien kyttäys taktiikka oli johtamassa suohon. Olli tuskastuneena osti kuppasenhkon (=melko kuppanen?) öljylaitoksen siinä toivossa, että peli lähtisi uudelleen "käyntiin". No Tarmo nappasi tarjolle tulleen megalaitoksen hyvillä mielin, samalla kun Opa kirosi, että mitähän sitä tuli tehtyä.


Siinä sitten spekuloitiin, että olishan se hyvä sääntö, että kaupassa tapahtuu vaihtoa, jos kukaan ei osta mitään. Siinä vaiheessa Tare muisti, että niin juu, kyllähän semmonen sääntö on olemassa! Siitä se riemu sitten alkoi. Hetken siinä arvottiin mitä tehdään ja päädyttiin lopulta siihen, että palataan takaisinpäin ostovaiheeseen (koska oltiin vasta saman kierroksen resursseja ostamassa).

No kaupassa Olli ja Tarmo jättivät ostokset tekemättä ja paskin laitos vaihdettiin (Neva ja Risti olivat siis jo passanneet aikaisemmin). Aikaisemman venklauksen johdosta pakan päältä siirrettiin kuitenkin pari paljastunutta korttia pakan alle, ja tästä johtuen Step 3 -kortti tulikin heti seuraavaksi. Tämä tietysti vaikutti pelin kulkuun huimasti.

Tästä eteenpäin peli jatkui normaaleissa merkeissä eteenpäin, tosin vain kierroksen verran. Näin ollen Olli ja Tarmo ehtivät ostaa vain yhdet isot tuotantolaitokset ja kapasiteetti ei millään riittänyt voittotaisteluun, vaikka töllejä he ankarasti rakensivatkin.

Voitosta taistelivat siis Jukka ja Neva. Jukka oli muutaman kierroksen ajan niskan päällä kapasiteetin suhteen, mutta Neva onnistui kirimään tasoihin viimeisellä kierroksella. Tällöin Neva myös rakensi 17. kämppänsä ja peli päättyi. Sekä Neva että Jukka toimittivat sähköä olisko ollut 13 taloon (voi ollu jooku muukin määrä). Jukalta kuitenkin suli lähes kaikki rahat viimeisellä kierroksella raaka-ainepörssiin, joten koko pelin rahoissa kahlannut Neva vei lopulta potin. Toki spekulaatiota riitti vielä siitä, että Nevalta näytti puuttuvan yksi resurssi ja hän ei pystynytkään toimittamaan kaikkiin taloihin. Päädyttiin kuitenkin siihen, että tämä oli epähuomiossa jättänyt ottamatta yhden roskaklunssin. Näin hän nappasi yhden palan (ja vielä maksoikin siitä), ja nousi siis voittoon.
Jukka oli kakkonen, jämäsijoilla Tare ja Olli, siinä järjestyksessä.

No mitä jäi käteen. NO LUETAAN JA OSATAAN NE SÄÄNNÖT! (Ketään erikseen syyttelemättä). Taisi olla lähes kaikille (paitsi Tarelle) toka peli, joten kyseinen sääntökohta oli hämärän peitossa, vaikka varmaankin se ekalla kerralla käytiin läpi. Tarekaan ei useasta pelistä huolimatta ollut koskaan kohdannut tilannetta, jossa kukaan ei osta kaupasta mitään, joten ei kai tommosta sääntöä voi muistaa.

Lopputulos ei tietysti välttämättä olisi muuttunut, vaikka olisi pelattu heti oikein ja turha säätö ja siitä seurannut Step 3:n aikaistuminen olisi vältettykin. Yhtä kaikki, peli sisälsi sähellystä ja se syö tietysti paitsi pelikokemusta, myös pelin arvoa.

Toki kunnia voittajalle!

2 kommenttia:

Tapanote kirjoitti...

Tässä on ny kyllä käyny pieni muistikatkos tosiaan, koska kyllähän näin ON käynyt ennenkin. Siis että kukaan ei oo halunnut ostaa mitään. Itse asiassa edellisellä kerralla kun ite pelasin, taisi olla Jussi ja Mika ja Tare ainakin pelaamassa, niin näin taisi käydä peräti 2 kertaa. Silloin kyllä muistettiin sääntö. Harvoinhan tuo tulee vastaan.

Black Raider kirjoitti...

Just.

Tare siis sittenkin yritti kusettaa märkäkorvia! "Juu, ota vaan se paska, muuten ollaan ulkona pelistä". Sitte ku totuus paljastu, ni oltiin nöyrää poikaa, "joo mun puolesta voidaan palata takasi, en muistanu yhtään tota sääntöö". Vähä nyt rupes arveluttaan...