keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Vasco da Gama testattu alustavasti


Eka peli tuli otettua nyt VdG:tä yliopistolla. Neljällä kokeneella pelimiehellä sääntöjen opetteluun puoli tuntia ja peliin pari tuntia. Veikkaisin siis, että myöhemmillä peleillä kesto asettuu sinne 1,5-2h välimaastoon, eli semmonen keskiraskas worker placement -tälli.

Säännöt ovat opetettuina oikeasti helpot ja nopeasti läpikäydyt, kunhan siis yksi pelaaja ne jo osaa. Pelaamaan päässee 10 minuutissa. Pelissä pelataan vain 5 kierrosta, joten toimintoja ei hirveästi hukkaan kannata heittää, vaikka tässä pelissä yksi mekaniikka siihen kannustaakin, ja itse asiassa valitsemansa toiminnon käyttämättä jättäminen onkin välillä paras valinta (siitä saa [yleensä] rahaa).

Pelaajat ovat merenkävijöitä, jotka hommaavat laivoja, miehistöjä ja kapteeneja ja lähettävät niitä merile tuottamaan mainetta ja mammonaa. Pelin jippona ja erottavana tekijänä muihin peleihin on erityislaatuinen toimintojen valintasysteemi, missä valitaan samalla sekä toimintajärjestys, että toiminto. Toiminnot voivat myös olla maksullisia, tai ilmaisia, eikä sitä valintavaiheessa vielä välttämättä tiedä 100%. Jännä mekeaniikka, joka pitää itse kokeilla, ennen kuin sen oikeastaan tajuaa kunnolla.

Miellyttävä kokemus, jota mielellään pelaa uudestaan. Alustavasti 8/10 arvosanalla mennään ainakin neljän pelaajan pelissä.

3 kommenttia:

Black Raider kirjoitti...

Mites säännöt? Oliko selkeet, virheettömät, helppolukuiset ja hyvin suomennettu?

Tapanote kirjoitti...

Yhtä kohtaa loppupisteytyksessä järkeiltiin, eikä käännös ihan yksiselitteinen ollut. Tosin intuitiivisesti pelaamalla oikein meni.

Sekin kohta olisi takuulla tullut tarkemmin käännettyä, jos olisi pelannut peliä edes kerran ennen julkaisua.

Tapanote kirjoitti...

Eilen testattiin Vasco da Gaman kaksinpelikin. Huomattavasti nopeampi peli kuin neljällä, ja rahaa oli enemmän käytössä, koska ilmaisia toimintoja oli enemmän.

Hyviä vaihtoehtoja on siis enemmän, mutta erot pysyvät silti suht pieninä, joten siirtoja ei kannata hutaisten tehdä, eikä passailla. Blokkailu menettää merkitystään, koska kuitenkin 3 ruutua käytettävissä joka osiossa. Ihan kiva peli kuitenkin, ja varmasti tulee pelattua uudestaankin kahdestaan, mutta ei mitään hurraahuutoja nostanut.