tiistai 30. syyskuuta 2008

Patalupaus ja Babel pikana

Petri opetti Jarmolle, Visalle ja Tapanille patalupauksen, joka on neljän pelaajan paripeli tavallisella 52 kortin pakalla. Peli on tikkipeli, jossa korteilla on normaalit arvot ja pata on valtti. Tikeissä on maantuntopakko, mutta ei valttipakkoa (paitsi jos padalla on puhuttu) eikä ylimenopakkoa.

Jokainen pelaaja tekee ennen ensimmäistä tikkiä tarjouksen tikeistä, jotka tulee voittamaan. Joukkue yrittää kerätä täsmälleen tarjoamansa tikkien lukumäärän, tai yli tarjotun (parempi vaihtoehto kuin alle). Jos toinen (tai molemmat) joukkueen pelaajista tarjoaa nollaa, pelaa hän nollaa ja toinen pelaaja yksin omaa tarjoustaan (vaikka nollaaja saisikin tikkejä).

Mikäli joukkue onnistuu toteuttamaan tarjouksensa saa se 10xtikkien määrän pisteitä. Jos jää alle, saa saman verran miinuksia. Jos joukkue voittaa liikaa tikkejä, saa yli menneistä tikeistä yhden pisteen, mutta kun ylityspisteitä on yhteensä 10, saa joukkue -100 pistettä. Peli pelataan yleensä 500 pisteeseen. Nollatarjouksen arvo on 100 pistettä.

Peli oli nopea oppia, mutta noin 10 jaon jälkeenkään ei vielä ollut strategiasta juuri hajuakaan (vaikka Petri kokeneena auttoikin). Ehdottomasti silti tätä lisää peli-iltoihin. Vaatii toki sopivan porukan, kuten kaikki korttipelit. (Petri ja Visa veivät ylivoimasesti peliä, lopetettaessa tilanne oli noin 400 - 30)


Toisena pelinä Petri lähdettyä ja Heidin tultua tilalle pelattiin todellisena pikapelinä Tower of Babel. Peli oli tosi nopea, mutta ei silti sähellys. Itse asiassa kaikki olivat sitä mieltä, että vaikka peli kesti vain 25-30 minuuttia, ei kukaan juuri hirveästi optimaalisesta tuloksesta jäänyt. Jarmo voitti melko ylivoimaisesti, muut olivat tasaisempia. Tällä kertaa Heidi oli se, joka keräsi valtavasti bonuksia, mutta se ei tällä kertaa riittänyt kuin toiseen sijaan.

Edellisenäkin iltana pelattiin erä Babelia, silloin Petrikin oli mukana. Kesto hiukan pidempi, mutta tuntuma yhtä kiva. Petri keräsi lappuja pirusti, mutta jäi ymmärrettävästi vähemmille pisteille rakennusprojekteissa, koska tarjosi swappia usein. Voitto taisi mennä Visalle?

2 kommenttia:

Jarmo kirjoitti...

Juu, kyllä toimi Babel ihan hyvin pikapelinä. Itellä meni tosi hyvin, ku sain enemmistön tosi moneen ihmeeseen. Ja sain kohtalaiset bonuksetkin.

Nysä kirjoitti...

Mitenhän löytäisin koneelleni Pata Lupaus pelin? Kiitos