maanantai 6. lokakuuta 2008

Ärrärtee neljällä(tunnilla)

No se niin ja..
Pannaan ny Tapanin mieliks lyhkänen selostusseko pelistä.

Otimme vain eilen reilroudtykoonia ryhmällä mä, Tare, Visa, Pete. Pelin kesto oli siinä neljän tunnin haminois. Mielenkiinto ei lopahtanut missään vaiheessa - ainakaan multa. Tare siinä vähä manaili omaa asemaansa pelin edetessä, mutta hyvin se pärjäs.

Nyt oli ne korttiäijäkki mukana, eli lisää jännää tuli sitte katto vaan aikalailla peliin. Siä oli semmosia hulluja boonusäijiä, ku "ekan kuution toimittaja saa 1 extrapisteen" ja "ekan kuution Louisvilleen toimittanu saa KOLME extrapistettä!". No katto alotusvuoro meni mulle ihan pilkkahinnalla - jotain kaks tonnii. Ei siinä sitte katto mitää. Mä tein seolla heti sinne iistkoustille yhden mittasen kruitun, ku en mä mulliturpa muistanu sitä luisvillemukavaa. Kunnen olisi pisteitä siittä ottanu, ku ekana olisin ollu toimitusvuoros?! No ei katto mitää, Retteri oli toisena vuoros, ni kai se ny muisti sen luisvillen. Se teki sinne HETI ja sai sen ison boonuksen. Kunnei korvennu! No siis sainhan mä sentään sen 1 bonarin. (ei boner vaan bonari - ei se niin hyvä peli sentään o)

No ni! Sitte Tamo alotteli ihan matalalla profiililla(se on voittajan tie - tai niin Tarmo kuvitteli) siitä vuorten länsipuolelta, ilmeisesti pitkän tähtäimen tavotteena kuljetella jotain staffia eli tavaraa Toronton suuntaan. Katto sieltä sai boonusta kans sen kolme, ku ekana sinne pääsi. Ei paha idea, hä?! No ei mitää katto.. Visa veti rauhanvedolla saman välin mistä alotti ekan pelinki. Vähä se oli siä sitte pitkän aikaa omis oloisansa, ettei paljo muut häirinny. Taisi ihan tykätä hääräillä bisneksiänsä siä korves. Herran kukkaros se siä oli.

No katto hyvin se peli sitte lähti rullaan. Pete otti sieltä preerialta heti alkuun ne sekopisteensä. Tosin välimatkat siä on vähä eri luokkaa ku itärannikon keskittymis, että lainaa(Tapanote kommentoi- "ei ne o lainoja") ny joutu ottaan sen kolme viiva neljä aika alkuunsa, että sai ratansa tehtyä. Muttei se ny paha viä o! Mä selvisin koko heleve*in pelin KAHDELLA lainalla! Se ei ole moni. Ja kai sen tiät, että olin sitte kohtalaisen hyvis rahois koko ajan. Koitin syytääki sitä joka tuuttiin, mutta en mä niistä eroon päässy.

Tarmo katto sitte sitä ohjekirjaaki ja huomas siä isolla tekstin, että "ÄLKÄÄ MULLIKUONOT PÄÄSTÄKÖ KETÄÄN YKSIN SINNE ITÄ-ÄIJÄÄN! SE VOITTAA KOKO PASKAN MUUTEN HELPOIMMIN!" No Tare itte otti neuvosta seon ja tuli vähä niinko voisko sanoo lyömään kapuloita rattaisiin niin sanotusti. Se teki sinne mun tontille pari yhden mittasta pätkää. Taisi se siä pari kertaa kuljettaaki jotain, mutta mä ohittelin sen radat niinko aikamiäs enkä joutunu käyttään toisten pätkiä kertaakaa! HÄ KATTO!? Tare oli itte niitten pienten pätkiensä kans siä pienes pätkäs vähä umpikujas ja koko itärannikko oli tuota pikaa käytännös MUN! Sinne oli sitte kenenkää turha tulla enää rykiin!

Mä tein sitte pelin tiimellykses yhden jos toisenki boonuskuljetuksen. Kerran jopa tuli kortti auki, minkä olin tehny jo valmiiks ja sain suoraan 5 pistettä. Ei se väärin o. No ei katto Pete mitää, mutta järkeile sen touhuja siä preerialla! Se teki muina äijinä katto sen vestern-mukavanki! Kolkytätonnia ei edes tuntunu Peten rahois. "Heei, sehän on massii vaan!" Sitte se kuskaili niitä punasia lootia sinne Zikakoon ja siä kellu kohta Misikanis tuotteita, niinku tekojärves paskaa! Tarmon spesiaalijeejee oli että yhdistää Nyyjorkin ja Tsikakon, mutta Retteri plokkas kaikki laiturit Tsikakosta, ni ei Tare päässy sinne v*tullakaa. No Tare ei perustanu siittä ja teki reilun kerhon urpanisoinnin Peten reitille. Sen sijaan, että Pete olis päässy kuskaan jonku 5 sinistä lootaa kahdeksan aseman päähän, se joutu viemään ne ihan naapuriin. =D LOL! Pete otti sitte totaalisen seon! Se ei enää yrittänykkää pelata omaa peliänsä vaan alko silmittömän torpeedoinnin. Se kävi katto jo Ukonki päälle, vaikka se oli siä ollu ihan kiltisti omilla touhuillansa. No ei se ny suurta hallaa loppuviimen päässy tekeen, mutta ferne se on pieniki bränkkä.

Siä oltiin sitte katto napit vastakkain. No poikain yhteenotot sopi mun pirtaan hyvin. Mä päivittelin junaani millon kerran millon kaks peräkkäin. Katto rahaa oli ruokottomasti! Kuskailin sitte semmosia seittemän ja kahdeksan siivuja tämän tästä ja porhalsin ympäri pistetaulua hullunmuulilla. Kaupungitki tyhjeni pikkuhiljaa ja peli saatiin loppuäijään. Mä sen voitin kirkkaasti. Jotain kahdeksankytä pojoo. Retteri voitti Taren pisteellä ja Visa oli siä sitte jonkumatkaa peräs. Kukaan ei saanu spesiaaliboonuksiansa toteutuun. Miinuksia tuli mulla se 2, Petelle 4, Visalle kai 4 ja Tarelle 6. Siis peli on ruokottoman hyvä. Jotain lisäjeejeetä pitää siihen alkuun keksiä, ettei oo samat kortit aina jaos aluks. Muuten peli alkoo samalla tyylillä AINA!

7 kommenttia:

Tapanote kirjoitti...

No mikä oli yleinen fiilis, oliko jotkut korteista sitte jotenkin selkeesti ylivoimaisia? Siis niin, että ne on ylivoimaisia aina, tai että ainakin jossain tilanteessa ylivoimaisia?

Oon kuullu RRTtä pelanneilta, että alkuhuutokauppaa kandee muuttaa samanlaiseks ku Age of Steamissa. Eli huutokauppa ei mee sillain, että eniten huutanu alottaa ja sen vasemmalla puolella oleva pääsee ilmaseksi toiseksi, vaan siihen tulee semmonen suhteutusjeejee. Täytyy tarkistaa miten se menee.

Huomenna lisää kommentteja. Veikkaan, että tästä keskustelusta tulee vielä pitkä.

Tapanote kirjoitti...

Vaikuttaako se New Yorkin seutu selvästi vahvemmalta kuin muut alueet? Lueskelin Boardgamegeekiä tossa vähän, ja siellä puheltiin, että esim Chicagon alueelta oli myös usein voitettu.

Passo kirjoitti...

Kyllä tossa on NY:n aluetta ja/tai sitte sitä Luisville jee jee:tä ehdottomasti alettava pränkkään, että on mitään tolkkua alkaa pelaan noin pitkää peliä.

Tare kirjoitti...

Kyllä New Yorkin seutu ja kartan keskialue (Louisvillen tai Chicagon seutu) on ylivoimasia alotusalueita. Niissä on kaiken värisiä kaupunkeja ja paljon tuotteita, joten niissä saa varmasti kuljetuksia alun yhden mittasista ainaki neljän mittasiin ilman urbanisointia mikä tuhlaa vuoroja ja rahaa. Näillä alueilla yksin hääräävät saavat helposti niin vahvan alun ettei sen kanssa voi muualla kilpailla. Torpedointiyritykset radanpätkillä on turhia koska ne voi useimmiten kiertää tai ristetä ja niihin kuluu omia vuoroja, jolloin jäät itse vain kilpailussa jälkeen. Johtopäätös -> näille alueille on mentävä useamman pelaajan tosissaan kilpailemaan kuljetuksista.

Huutokauppameininkiin voisi tosiaan kehittää erilaisen systeemin. Jotkin pöytäkorteista on niin arvokkaita (ilmainen urbanisointi, ilmainen rata, tuplavuoro) että niistä voittohuuto nousee helposti sinne 10k:n teinoille. Lisäksi ainakin alussa on usein tarjolla useampikin hyvä kortti, jotka sitten vuorossa seuraavat pääsevät ottamaan "ilmaiseksi", mikä on sitten enemmänkin sattumasta kiinni. Pointti on se että usein jotkut jäävät ilman näissä arvonnoissa ja varsinkin pelin alussa 10k:n arvoiset sattumat ovat koko pelin kannalta ratkaisevia.

Tapanote kirjoitti...

Railroad Tycoonin isoveljessä eli Age of Steamissa vuorohuutokauppa menee näin:

Ensimmäinen, joka passaa huutokaupassa on viimeisenä vuorossa kierroksella eikä joudu maksamaan mitään.

Kaksi viimeistä huutokaupassa mukana olevaa maksavat koko huutonsa ja isomman huutanut aloittaa.

Muut pelaajat maksavat puolet huudostaan ja aloittavat huutojensa suuruusjärjestyksessä.

Age of Steamin mekaniikka on hyvin lähellä RRT:tä, paitsi että on vielä isompi peli kaikin puolin (ja mahdottomampi hankkia mistään), eli tuon huutokauppamekaniikan pitäisi toimia varsin hyvin. Ja sitä kuulemma ihan yleisesti käytetään RRT:ssä.

Black Raider kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Black Raider kirjoitti...

Kirjoitat sujuvasti ja rennolla otteella. Kieli on eläväistä ja monivivahteista. Aiheen käsittely on kattavaa, pohdiskelevaa ja mukaansa tempaavaa. Aihevalinta on selvästi lähellä sinua, sillä näkökulmat ovat todella syvällisiä ja moniulotteisia.

Tekstiä vaivaa kuitenkin toisinaan lievä puhekielisyys. Tämä ei suuremmin tässä tapauksessa haittaa, sillä kokonaisuus on kuitenkin hyvin kasassa, ja puhetyylisyys sopii tyylilajiin ja aiheeseen. Jatkossa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä kirjoituksesi kaltainen tyyli ei sovi joka paikkaan. Samoin kielioppia kannattaa hieman hioa, sen verran paljon virheitä on lipsahtanut mukaan.

Teksti on kuitenkin varsin tasapainoinen kokonaisuus, ja ennen kaikkea se on viihdyttävää ja mielenkiintoista luettavaa.

9+

P.s. =)