maanantai 23. helmikuuta 2009

Pandemic, eli miten ebola pysäytettiin

Pandemic pelissä virukset (tai muut katalat tappavat taudit tai taudin aiheuttajat) ovat valloittamassa maailman, ja pelaajat yrittävät yhteistuumin estää virusten leviämisen ja lopulta tuhota kaikki virukset maan päältä. Tai ainakin neljä katalaa virusta, eli punaisen, sinisen, keltaisen ja mustan viruksen, jotka kuutioiden muodossa uhkaavat ihmiskuntaa. Peli on yhteistyöpeli, eli pelaajat taistelevat yhdessä viruksia vastaan, jolloin peli voitetaan tai hävitään yhdessä. Kukin pelaa periaatteessa omaa peliään, mutta kommukointi pelaajien välillä on vilkasta. Lopulta on ryhmän itsensä päätettävissä, kuinka avoimesti omia ja toisten siirtoja analysoidaan. Varmasti pelaajien kehittyessä on mielekkäämpää vähentää "yhteisten siirtojen" tekemistä, ja antaa vain pieniä vinkkejä siitä, mihin suuntaan peliä kannattaisi omalta kantilta viedä. Peliä voi lisäksi pelata kolmella eri vaikeusastella, joten ryhmän kehittyessä voi haastetta lisätä.

Pelilaudan muodostaa maailmankartta, jossa on 48 kaupunkia ympäri maailmaa. Kaupungeista on linkkejä toisiin kaupunkeihin, ja pelaajat sekä virukset pystyvät liikkumaan linkkejä pitkin. Lisäksi pelaajat pystyvät lentämään erilaisin säännöin ympäri maailmaa. Pelaajien tehtävänä on tuhota kaikki neljä eri virustyyppiä, joka onnistuu kehittämällä vastalääkkeen eri virustyyppeihin. Tärkeää on kuitenkin koko ajan myös hillitä virusten etenemistä, jotta virukset eivät pääse leviämään hallitsemattomasti kaupungista toiseen. Kutakin virusta kuvaa eriväriset kuutiot, joita laitetaan pelilaudalle virusten levitessä. Jos jonkin viruksen kuutiot loppuvat, pääsee virus valloilleen ja ihmiskunnan kohtalo on sinetöity (ja se kohtalo on huono).

Pelin aluksi kullekin pelaajalle arvotaan yksi viidestä eri specialistikortista. Kullakin specialistilla on omat erikoistaitonsa, ja onkin varsin tärkeää pystyä hyödyntämään kunkin erityisosaamista mahdollisimman hyvin. Erityisosaamiset ovat tyypillisesti sellaisia, että pelaaja pystyy tekemään tiettyjä toimintoja helpommin tai tehokk
aammin kuin muut pelaajat. Pelin alkaessa osa kaupungeista tartutetaan viruksilla ja tietty määrä viruslaatikoita asetetaan näihin kaupunkeihin. Kaikki pelaajat aloittavat matkansa Atlantasta, jossa sijaitsee suuri tutkimuskeskus.

Yksi pelivuoro koostuu kolmesta vaiheesta: 1. toimintavaihe, 2. "pelaajakorttien" nosto, 3. virusten leviäminen. Toimintavaiheessa pelaajalla on
käytössään 4 toimintakertaa, jotka voi vapaasti käyttää haluamiinsa toimintavaihtoehtoihin. Eri vaihtoehtoja ovat liikkuminen, viruksen hoitaminen, tutkimuskeskuksen perustaminen, hoitokeinon keksiminen tai kaupunkikortin antaminen toiselle. Pelaajilla on kädessään "playercardeja", jotka voivat olla kaupunkikortteja tai tapahtumakortteja. Osa toiminnoista vaatii tietyn kaupunkikortin käyttämistä, ts.pelaajan pitää pelata sen kaupungin kortti jossa sillä hetkellä on, tehdäkseen tietyn toiminnon, tai pelaaja voi esimerkiksi siirtyä lentämällä siihen kaupunkiin, jonka kortin pelaa. Tapahtumakortit sisältävät erityisiä pelaajia helpottavia tapahtumia, jotka voi käyttää milloin tahansa.

Toimintojen jälkeen nostetaan käteen uudet toimintakortit. Vuoron lopuksi levitetään viruksia infection korteilla, joita on yksi jokaista kaupunkia kohden (ts. virukset lisääntyvät niissä kaupungeissa, minkä kortti nostetaan). Toimintakorttien sekaan on piilotettu EPIDEMIC! kortteja, jotka tullessaan edistävät virusten leviämistä entisestään.

Pitkän tähtäimen tavoitteena on siis hoitokeinojen keksiminen. Lyhyellä tähtäimellä on kuitenkin tärkeämpää kriisipesäkkeiden hoitaminen. Jos kaupunkiin tulee yli kolme samanväristä kuutiota, seuraa "ryöpsähtäminen", jolloin virus leviää kaikkiin viereisiin kaupunkeihin. Erityisen vaarallista on, jos seuraa ketjureaktio, sillä silloin kuutiot helposti loppuvat, virus ryöstäytyy käsistä ja pelaajat häviävät (ja ihmiskunta tietysti katoaa maailmankartalta). Lisäksi liian monta ryöpsähdystä sinänsä tietää ihmiskunnan tuhoa, samoin kuin pelaajkorttien (kaupungit + erityistapahtumat) loppuminen.

Siinäpä se oli, ei ehkä pähkinän kuoressa, mutta pähkinäpussissa kuitenkin.

Ei kommentteja: