maanantai 16. helmikuuta 2009

Tahkolla pari peliä

13.-14.02.2009

Oltiin sitte Tahkolla laskettelemas (ryyppäämäs) laskettelemas (ryyppäämäs). "Lautapeliporukasta" oli mukana Tare ja minä. Lisäksi Jukka luettiin "varmoihin pelaajiin" mukaan, muut yhdeksän reissuun osallistujaa olivat etukäteen kysymysmerkkejä pelaamisen suhteen. Tämän takia mitään isompia pelejä ei mukaan otettu. Niinpä matkaan lähti Tapanilta lainattu kevyiden (kortti)pelien setti, jossa oli Dominion, Mamma Mia!, Frank's Zoo, King Lui, San Juan ja Eläinpyramidi. Tare valkkasi setin kai mieleisekseen, huippujahan nuo taitavat kaikki olla... No, ainakin sopivia myös muille kuin lautapeliaktiiveille. Lisäksi mukana oli Ollin Station Master (ja pokeri ja jatsinopat tietysti). Vaihtoehtoja siis oli, mutta pelaaminen jäi lopulta olemattomaksi, sillä peleistä pelattiin vain Dominionia ja Mamma Miaa, molempia kahdesti. Ja toki pokeriakin otettiin yksi 12 hengen turnaus, mutta se ei kuulu tähän.

Dominionia pelattiin pari peliä kokoonpanolla Tare, Jukka ja Olli. Jukalle peli oli uusi, mutta hyvin hän tuntui pääsevän peliin mukaan, kun kokemusta peleistä kumminkin on. Pelit oli tasasia ja sinäsnä suht normit setupit tuli kumpaankin peliin. Eka peli tais mennä Tarelle n. 40 pisteellä, muut 10 pisteen sisällä. Toisen pelin voitti Olli reilulla 40 pisteellä, muut olivat 40 pisteen molemmin puolin.

Toisessa pelissä tuli kyllä erikoinen loppu, en muista kyllä aikaisemmin näin käyneen. Pelissä oli hyvin rahaa, toimintoja ja korttien nostoja tarjolla, joten peli lähti sutjakasti liikkeelle. Suht aikaisessa vaiheessa saatiin ensimmäiset läänit. Läänejä meni perä perää monta, jolloin ruvetttin kiireen vilkkaa ostamaan myös pienempiä pistekortteja. Yhtäkkiä läänibisnes kuitenkin hiipui, kun kaikilla oli niin paljon pistekortteja kädessä, että rahaa ei saanut 8 käteen millään. Lopulta tilat ja pitäjät loppuivat, läänejä oli vielä pari kolme, ja toimintakorttejakin oli vähintään viisi joka pakassa.


Peli siis ei ollutkaan loppumassa, kun kukaan ei saanut läänejä. Toisaalta peli oli oletettavasti varsin tiukka, joten suin päin ei mitään toimintojakaan kukaan ruvennut ostelemaan. No sitten rahaa käytettiin kultarahoihin ja seikkalijaan, sillä useasti oli kädessä 6-7 rahaa, mutta perinteiseen tapaan sitä kahdeksaa ei tullut sitten millään. Aika kauan sitä sitten tahkottiin turhaan, siis siinä mielessä, että pistetilanne ei muuttunut miksikään. Läänit taidettiin lopulta saada kaupaksi, ja peli päättyi tasaisissa merkeissä (muutaman pisteen sisällä kaikki).

Joka tapauksessa peli siis kesti aika kauan, ja loppu oli toki varsin tylsää mättämistä. Syynä erikoiseen tilanteeseen oli varmaankin liian aikainen siirtyminen pistetehtailuun. Vaikka kaikilla siinä vaiheessa tuntuikin olevan hyvin rahaa käytössä, oli kaikkien pakka kuitenkin melko pieni. Kun sitten kaikki pitäjät ja tilat sekä suuri osa lääneistä olivat pakassa tilaa viemässä, ei sitä rahaa sitten enää käteen tullutkaan.

Vaikka toinen peli ei mikään mielyttävin peli ollutkaan, näytti Dominion toisaalta taas vahvuutensa, eli jokainen peli voi tosiaan olla erilainen. Toki mieluummin haluaa mielyttäviä kokemuksia, mutta toisaalta tuollainen kräpisetuppi, tai oikeastaan vaan kräpipelaaminen, saa aikaan sen, että seuraavaa peliä odottaa entistä enemmän.


Mamma Mia otettiin neljästään, kun "Api" saatiin hullutettua mukaan ja viidentenä mukana olleen "Laten" kärsivällisyys loppui jo ennen kuin säännöt oli käyty läpi. Muut pelaajat olivat samat kuin yllä. Ennen peliä ja alkupelistä Api ja Jukka (ja varsinkin moni joka ei pelannut) naureskelivat pelille ja suolsivat solvauksia minkä ehtivät. Toisen kierroksen aikana kuitenkin Api ja Jukka olivat jo innoissaan, ja viimeisellä rundilla suorastaan pelin lumoissa. Ainakin siinä määrin siis, että seuraavana päivänä Apikin suorastaan fernes, että pelattais ny jo Chili-Luumua, kun muut pelasivat Dominionia. Ekassa pelissä kaikki saivat aikaan 5 pitsaa, toisessa pelissä Jukka näytti todelliset karvakäden taitonsa leipoessaan kaikki 8 pitsaa valmiiksi!

Valtaosa peleistä siis kävi vain vähän tuulettumassa, mutta toisaalta olisi harmittanut, jos peli-intoa oliskin ollut enemmän, ja pelejä mukana vähemmän. Tiedä sitten, miksei enempää tullut pelattua, ehkä lasketteleminen (ryyppääminen) vei voimat, keskittymiskyvyn ja peli-innon. No toisaalta alunperinkään ei kovin suurta innostusta peleille suuremmassa mittakaavassa odotettu, eikä lopulta itselläkään mitään suunnatonta hinkua ollut väkisin noita pikkupelejä sen enempää mätätä.

5 kommenttia:

Tapanote kirjoitti...

8 valmista pitsaa on törkee suoritus. Pelasko muut päin persettä, oliko enemmän tuuria ku taitoa, vai vaan tautisin hyvin pelattu? Onko koskaan ennen kukaan tohon pystynyt?

Luultavasti tossa kuvatussa Dominionissa olis tosiaan parhaiten pärjänny ku olis vähän odottanut. Mutta kenellä siinä pokka pitää keräillä rahaa ja toimintoja, jos muut ostaa joka vuorolla läänejä?

Tapanote kirjoitti...

Ja tosiaan pelit valittiin sillä perusteella, mitkä ehkä menis sillä porukalla, ja toisaalta mitä Tare itte suostuis pelaamaan. Eli valinnat onnistu siltä osin, että tarjolla oli jotain kun mieli teki.

Mites pokerissa kävi? Millanen turnaus, ja millasta peliä? Itte en oo livepokeria pelannu varmaan vuoteen, enkä ikinä noin monen pelaajan turnausta.

Black Raider kirjoitti...

No kyllähän Mamma Miassa tuuria tarvii ylipäätään, jos tommosia lukemia tulee. Kumminki paljo vaikuttaa se mitä pizzoja ja täytteitä osuu samaan aikaan käteen, ja mitä muut sattuu pelaan, mitä täytteitä jää käteen kierroksen lopussa jne. Ei kai Mamma Miassa nyt ylipäätään voi mitenkään ruokottoman hyvin pelata suhteessa toisiin, jos kaikki suht "oikein" pelaavat. Huonosti pelaaminen ja varsinkin yksittäisten tyrien tekeminen onkin paljon helpompaa.

Toki Jukka nyt varmaan ihan "oikeinkin" pelas, koska tulos oli ryöttänen. Viimesen kierroksen alkaessa siltä puuttu enää kaks pizzaa, jotka neki se sai uuniin jo silloin, ku oli ehkä kolmasosa täytekorteista menny. Ja molemmat oli lähes varmoja valmistumaan. Eipä tuossa muutkaan mitenkään erityisesti tyriny, ainakaan siten, että se olis Jukan peliä suoraan edistäny. Ehkä Api ei kerran juovuspäissään muistanu pistää 15+ pizzaa uuniin, mutta silloinkin hyötyjä olin minä, kun pelasin oman bomberini heti seuraavaksi.

Ja tosiaankin Dominionissa OLIS pärjänny, JOS olis odotetellu, MUTTA tosiaan siinä EI VOINU odotella, koska peli NÄYTTI loppuvan hetkessä. Jälkeenpäin on toki helppo arvioida, että olis pitäny tehdä toisin ;). No kuitenkin kaikki oli samassa tilanteessa, eli sinänsä kukaan ei varsinaisesti tyrinyt muihin nähden. Nyt sattu kaikenlisäks tuleen ostosrumpan alettua monesti kaikille 7 rahaa käteen, joka edisti tuon tilanteen syntymistä, koska ostettiinkin pitäjiä ja tiloja eikä läänejä (jolloin läänit ei sitten loppunutkaan niin nopeasti ku piti + paskaa kädet täynnä).

Ja vielä pelivalikomasta, että se oli kyllä sinänsä just sopiva tuohon tilaisuuteen. Ainut vaan, että tosiaan ei intoa sitten riittänyt, ja sekin vähä mitä pelattiin, päätettiin pelata sitten samoja pelejä uudestaan, eikä opetella/opettaa uusia pelejä (vaikka simppeleitä olikin). Ja tietenkään mitään isompia pelejä ei olis tosiaankaan kannattanu ruveta edes ehdotteleen.

Black Raider kirjoitti...

Pokeria pelattiin 12 hengen yhden pöydän turnaus. Peli pelattiin lauantaiehtoona noin kello 21 alkaen, eli promillelukemat olivat keskimäärin aika korkealla. Ja peli oli sen mukaista: rähinää suht paljo, kärsivällisyyttä vähä vähemmän. Suht asiallista kumminki olosuhteisiin nähden, vaikka ei sitä ammattipiireissä varmaan "pokeriksi" kutsuttaisi, pikemminkin "lotoksi" tms.

Blindit pistettiin nouseen rivakasti, ja aina tuplaantuen. Turnaus olikin lopulta ihan sopivan mittanen, ja baariin ehdittiin helposti ajallaan (mikä se aika oli, sitä en muista).

Kärsivällisyys, tuuri ja ohivedot olivat tärkeimmät menestymisen avaimet. Tasaisissa merkeissä mentiin oikeestaan koko ajan. Tais olla suht tasan merkit esim. siinä vaiheessa, ku oli neljä pelaajaa mukana. Ja siitä eteenpäinkin voitto oli vielä täysin auki.

Black Raider kirjoitti...

Niin juu, meinas unohtua, että mähän sen voiton tietysti lopulta vein...