maanantai 20. joulukuuta 2010

Tigris & Euphrates Brasiliassa? - Sääntöroplematiikkaa

Brasilian reissulle tuli luonnollisesti mukaan pieni valikoima pelejä, koska tois pual vettä ei lautapelitarjonta suuren suurta ole. Toki jo edellisillä reissuilla on jätetty tänne muutama peli (eläinpyramidi, coloretto, Frank´s Zoo, Thurn und Taxis.

Matkustaessa yksi ratkaiseva tekijä pelin valintaan on koko. Tällä kertaa tein valinnat niin, että otin yhden pelilaatikon (Polarity) ja sulloin sen täyteen pelejä.

Mukaan mahtui:
  • Tigris & Euphrates
  • Tower of Babel
  • Shadow Hunters
  • King Lui
  • San Juan
  • Tichu
  • Kadonneet Kaupungit
  • Tarot-kortit
  • Fairy Tale
  • Elephant in porzellanlanden
1. peli-ilta reissulla
Kaatosateessa ei pihallekaan innostanut lähetä, joten kaivettiin peliloota esille. Ensimmäisenä pöydälle pääsi T&E, jossa meikäläinen vanhana konkarina jäi taas muiden jalkoihin. Vaikea sitä on voittaa jos 3 vs 1 muut heittää mun ukot kentältä joka vuorolla =).

Edellisestä pelistä oli jo melkein vuosi, mutta hyvin silti muisti säännöt. Ei olisi kyllä mukana ollutkaan, joten olis voinu jäädä pelaamatta ilman ulkomuistia.

Lopes voitti 9-9-10-14, Mari toinen 5-8-14-17, mä kolmas 5-5-6-9, Medi neljäs 4-8-11-12.

Toisena pelinä pelattiin King Luita eli King´s Breakfastia joka oli pölyttynyt jo 1,5 vuotta pelaamatta. Ilmeisesti 1,5 vuotta pysyy muistissa säännöt, koska nyt joutui turvautumaan BGGn ja Lautapelioppaan ohjeisiin.

Pelattiin peräti 3 rundia putkeen kun tytöt tykkäs. Vanhasta muistista kyllä joka erän vein, mutta toi sääntöjen unohtaminen ihmetyttää kun kumminki 20 kertaa on aiemmin pelattu.

Aloin oikein miettiä, että monenko pelin säännöt sitä muistaa ulkoa? Ja lisäksi, mikä muistamiseen vaikuttaa eniten: lyhyet säännöt, pelattu monta kertaa aikaisemmin, edellisestä pelistä vähän aikaa, intuitiiviset säännöt, hyvä peli, vai joku muu?

Katselin omaa BGG-listaustani, ja väittäisin että ainakin 50 pelin säännöt muistan ulkoa, ehkä jopa 100. Mutta totuus on varmaan toinen, jos ja kun oikeasti alkaa pelata.

4 kommenttia:

Hapa kirjoitti...

Varmasti kaikki nuo listaamasi kohdat vaikuttavat muistamiseen omalla tavallaan ja peli-/pelaajakohtaisesti jokainen enemmän tai vähemmän.
Listaan lisäisin vielä sen, että onko itse opetellut pelin. Eli lukenut säänöt ja joutunut pohtimaan että kuinka ne säännöt oikeastaan meneekään.
Mutta, se on vasta pohja suurimmalle muistamiseen liityvälle tekijälle mun mielestä. Eli mun mielestä kaikkein eniten pelistä riippumatta vaikuttaa se, että kuinka monta kertaa säännöt on opettanut muille.

Black Raider kirjoitti...

Mä muistin joskus kaikkien pelien säännöt, mutta lopetin. Osan säännöistä muistin kyllä väärin, mutta kumminki.

Tapanote kirjoitti...

Juu, muistan ainaki etta CMCn ja Shogunin säännöt tais joskus mennä väärin.

Tapanote kirjoitti...

Tiän sanoo, että ei oo toi sääntöjen muistaminen helpointa pitkien pelitaukojen jälkeen.

Pöydälle on otettu muutama muu peli viimisen viikon aikana, ja JOKAISESSA on joko pitänyt heti mennä sääntökirjalle tai sitte on pelattu vaan ihan päin puata.

Kirjotan kohta kokonaisen jutun, siinä vähän tarkemmin kuinka väärin voi säännöt muistaa =)