maanantai 29. joulukuuta 2008

Peli-ilta Brasiliassa

Eilen saatiin kasaan Marin nörtimpiä kavereita riittävästi kunnon peliehtooseen. Jannuilla oli kaikilla Magic: The Gathering -tausta, ja lautapelelejäkin jonkun verran olivat pelanneet. Yksi jopa ihan reilustikin, ja tunsi melkein kaikki mun pelit. Kehui Agricolaa ja Puerto Ricoa omiksi suosikeikseen, joten selkeesti oli perillä peleistä. Kyselinkin siinä sitten, että miten se pelejä oli pelaillut, kun ei niitä täältä Brasseista oikein saa millään. No se sano, että sen kämppiksellä on aika paljo pelejä ja muutenki se on kunnon Boardgamegeekki. Kysyin, että onko sillä tiliä BGG:ssä. No olihan sillä. Ftola-nimimerkillä oli siellä 720 peliä arvosteltuna, ja omia pelejä 498! Törkeetä. Sillä ei vissiin oo siellä sen huoneessa mitään muuta.

Peliehtoo alotettiin Gabrielin kanssa yhdellä Lost Citiesillä kun muita ei vielä ollu tullu paikalle. Seuraavana pelattiin yksi nopea nelinpeli Eläinpyramidia, jossa muuten pyramidissa oli parhaimmillaan 23/29 eläintä. Illan ensimmäisenä varsinaisena pelinä pelattiin neljällä San Juan, jossa kavereiden Magickokemus näkyi niin, että jokainen oppi pelin noin 5 minuutissa, ja lopulta mä jäin kolmanneksi, vaikka on jokunen peli jo takana, enkä edes pelannut huonosti.

Seuraavana pöydälle pääsi ekaa kertaa tämän reissun aikana In the Year of the Dragon ja mukaan saatiin viideskin pelaaja. Pienen alkujäykkyyden jälkeen tämäkin saatiin kulkemaan, vaikka 2 tuntia saatiinkin kulutettua. Mari onnistui kirjaäijällä repimään niin ison eron, että voitti noin 10 pisteellä vaikka jäikin kaikkien muiden jalkoihin loppupisteytyksessä selvästi. Mä tuhosin pelini siihen, että olin 3 kierroksen jälkeen äijäradalla noin 10 pykälää jäljessä toiseks viimeistä! Lopussa pystyin puristamaan jaetulle toiselle sijalle kahdella maksimibuddhalla eli 12 loppupisteellä. Eka kerta kun oikeasti tienasin niillä buddhilla enkä vain käyttänyt niitä äijäradalla juoksemiseen.

Seuraavaksi yksi kaveri lähti kotiin, mutta viidellä pelailtiin yksi Shadow Hunter, joka vastoin ennakko-odotuksia ei mennyt pelkäksi räiskimiseksi, vaan itse asiassa vihreillä korteilla haettiin henkilöllisyyksiä aika monta kertaa ennen mäiskettä. Itse asiassa kukaan ei tappanut ketään vahingossa, eikä edes aiheuttanut kovia vahinkoja väärille hahmoille. Ihan kiva oli pelata näinkin. Eikä silti peli kestänyt yhtään enempää.

Välillä vaihtui taas pari pelaajaa, mutta neljällä vielä jatkettiin. Välissä yksi Pingwin ja eläinpyramidi keventämään pidempien pelien vaihdetta ja välissä syötyä iltasta.

Illan uutuutena kaikille paitsi yhdelle pelaajalle kokeiltiin Once Upon a Timea (en linkitä BGG:hen, kun se on ollut alhaalla koko päivän). Ihan mielenkiintoinen konsepti, vaikka ei tavallisen lautapelin tai edes korttipelin kriteereihin ihan menekään. Pelissä jokaiselle pelaajalle jaetaan aluksi 6 tavallista korttia ja 2 "onnellista loppua". Pelaaja valitsee yhden lopun ja alkaa kertoa tarinaa kädessään olevien korttien avulla. Esimerkiksi eilen aloittaja pelaaja pelasi pöytään hahmokortin, jossa luki "nuori poika" ja aloitti kertomaan, että "olipa kerran nuori poika, joka asui suuressa metsässä..." ja pelasi siihen paikkakortin "suuri metsä", jne.

Kertojapelaaja kertoi tarinaansa niin kauan kuin halusi ja pelasi niin monta korttia kuin halusi, tai jotenkin koherentisti pystyi, ja sitten antoi vuoron seuraavalle ja nosti yhden kortin lisää. Muut pelaajat saattoivat myös keskeyttää toisen pelaajan kertomuksen, jos se alkoi mennä ihan päättömäksi, tai jos halusivat itse jatkaa vastaavalla "interrupt" kortilla. Siis, jos joku pelasin hahmokortin, saattoi pelata hahmo-interruptin ja jatkaa tarinaa haluamallaan tavalla edellisen tarinan pohjalta. Toinen mahdollisuus "varastaa vuoro" oli pelata mikä tahansa kortti, jossa oli täsmälleen sama sana, jota toinen käytti omassa tarinassaan.

Peli päättyi kun joku pelaajista sai nivottua järkevästi kaikki omat käsikorttinsa tarinaan ja lisäksi lopetettua tarinaan omassa kädessään olevalla lopulla. Eilinen peli kesti ehkä noin 20 vuoroa ja tunnin, ja päättyi tälläiseen: "And finally they were re-united with their family" tai jotain sen suuntaista.

Tosiaan aika mielenkiintoinen konsepti ja ihan mielelläni pelailin. Vaatii kylläkin sopivan porukan, eikä varmasti toimi, jos joku pelaajista ei halua pelata, tai ei ole samalla tuulella kuin muut.

Lopuksi vielä yksi Pingwin, ja siihen loppui 7 tunnin pelisessio. Kivaa oli piiitkästä aikaa pelailla tällain kunnon peliehtoon merkeissä. Katotaan, jos saadaan vielä toisen kerran täällä aikaiseksi, mutta varmasti sitten taas siellä koto-Suomessa.

Onkos siellä saatu mitään pelejä aikaiseksi? Joko se paljon tilattu Iso-C on saatu pöydälle?

2 kommenttia:

Black Raider kirjoitti...

Once Upon a Time... kuulostaa täysin juopottelupeliltä. Oikeen katto huonoon kuntoon ensi koko porukka ja sitte ferneeminen päälle. Rupee tarinaa tuleen...

H. kirjoitti...

Once Upon a Time tosiaan vaati hyvän porukan onnistuakseen. Siinä saattaa joskus tulla tosin hyvin pitkiä välejä omien vuorojen välillä, jos kädessä on pelkkää kuraa. Ja toisaalta siinä voi tulla vimmaa taktikoida siten, että varmasti kukaan ei varasta vuoroa, mik toisaalta on vähän pein hengen vastaista. Tai siis, eihän tuossa nyt paljoakaan peliä ole, vaan ennemminkin paskanjauhantaa kivan porukan kesken. Olen kokenut tosi hyviä pelejä, mutta myös kehnompia.