lauantai 6. joulukuuta 2008

Arvio: Race for the Galaxy: The Gathering Storm

Vuoden viimeisten pelipäivien lähestyessä voisi vilkaista vähän kuluneen syksyn satoa. Ensimmäisenä käsittelyyn otan parisen kuukautta peleissä ollut Galaksirallin lisäosa The Gathering Storm, eli RftGfGS.

Lisäosaa odotettiin kuin myrskyä nousevaa noin vuoden ja siitä liikkui jos jonkinlaisia huhuja pitkin verkon syövereitä. Huhuttiin uusista aloitusplaneetoista, viidennestä pelaajasta, yksinpelimahdollisuudesta, uusista korteista, ja ties mistä muusta. Kun Hervannan Pelimaasta laukkuun lähtenyttä pelilaatikkoa sitten availtiin tuntui aluksi, että huijatuksi sitä oli tultu. Alkuperäisen pelin kokoisessa boxissa oli jotain ihme laattoja, noppa, ja muutama kräpinen kortti, joista vielä useampi oli tyhjä!

Tyrmäyksessä meni pari päivää, eli siihen asti, että RftG lensi Kankaanpäästä Tampereelle. Oikeastaan vasta sitten katselin tarkemmin, että mitäs siellä lootassa oikeastaan on. No, siellähän oli uusia aloitusplaneettoja, kortit viidennelle pelaajalle, yksinpelimahdollisuus, uusia kortteja ja ties mitä muuta! Kortit muovitettiin ja pelit aloitettiin, eikä ole sen jälkeen tullut kyllä mieleenkään palata vanhaan!

RftG on peleistä se kaikkein suosituin ollut itselleni, yli 150 peliä olin pelannut ennen lisuria ja nyt lisäosan kanssa 24 erää. Tietysti pelimäärässä näkyy yhden pelin nopeus, mutta ennen kaikkea sen koukuttavuus. Loppujen lopuksi melko harvoin on tullut pelattu vain yhtä erää kerralla. Ja sama koukuttavuus on säilynyt lisurissakin vähintään yhtä hyvin, vaikka lisäkortit luonnollisesti hieman peliä ovat muutaneetkin.

Uusista korteista aloitusplaneetat, vaikka vaihtelua tuovatkin, eivät tasapainoa ole mielestäni muuttaneet. Ilman muuta silti on mukavampi aloittaa jollakin muullakin sen ainaisen Epsilon Esfandiarin sijasta.

Muilla lisäkorteilla selvästi on saatu Geenien, eli vihreiden korttien mahdollisuuksia lisättyä, mikä on ehdottomasti plussaa, koska perussetillä vihreillä ei juhlittu. Nyt vihreille on uusi kutosen developpi ja muutama muukin kortti jotka siihen suuntaan johdattavat. Geenien lisäksi uusi pakka tuo etuja kaikille muillekin, mutta ei liiallisesti. Militarytaktiikka on myös ehkä aavistuksen voimistunut, vaikka kaksinpelissä se toki on vahva ollut ennenkin.

Yhtään ylivoimaista korttia pakassa ei ole, vaikka aluksi tuntui, että kahden planeetan settlen tuova Improved Logistics voisi rikkoa pelin. Kortin tehoa on hieman vaimennettu sillä, että jälkimmäinen kortti ei voi käyttää ensimmäisen kortin mahdollisia etuja, eikä jälkimmäisestä kortista saa vetää settlebonuskorttia pakasta. Ehkä tuo loivennus sitten kuitenkin riitää pitämään kortin kuolevaisluokassa, vaikkakin ehkä Turist Worldin tasoisena superkorttina tietyissä tilanteissa.

Muista uusista ominaisuuksista en vielä osaa paljon sanoa, koska yksinpeliä en ole kokeillut (en edes lukenut sääntöjä), viisinpeliin ei ole ollut mahdollisuutta ja niin sanottuja "maaleja" eli erillisiä pistetavoitekortteja on käytetty vasta 3-4 kertaa.

Maalit tuntuvat olevan kaksinpelissä vähän turha idea. Näissä siis lisäpisteitä (3-5) saa esimerkiksi ensimmäinen 5 voittopisteen kerääjä, ensimmäinen jolla on kaikkia värejä pöydässä, se jolla on eniten Alienkortteja pelin lopussa jne. Kaksinpelissä tuntuivat siis enemmän rikkovan peliä kuin tuovan lisää. Moninpelin parin kerran kokemuksella ihan varteenotettava piriste välillä varsinkin sellaisissa tilanteissa, joissa tuntuu, ettei oikein voi tehdä mitään. Vaikka siis mitään piristettä peli ei kaipaakaan.

Itse ajattelisin, että uusille pelaajille maalit voisivat olla hyvä idea. Kun aluksi ei kuitenkaan tajua oikein mitään, niin voi esimerkiksi tähdätä vaikka Alienmaaliin tms?

Erityisesti viisinpeliä kaipailen, koska siihen nyt olisi mahdollisuus. Lisäksi koska pakassa on nyt hieman enemmän kortteja, ei se kaksinpelissä yleensä edes mene ympäri, saisi viisinpelissä pakkaan luonnollisesti enemmän kiertoa.

Miinuksia en yrittämälläkään sitten keksinyt hiukan suolaisen hinnan lisäksi (22€). Tai tietysti se, että kun tämä on saatavilla, niin moni muu peli jää vähemmälle. 24 erää siis pelattuna toistaiseksi. Ennustan, että jatkaa erittäin korkealla myös ensi vuonna. Tämän vuoden voitto jää haaveeksi, koska isäntäpelillä on sellainen niukka johto 179 pelillä. Kakkosijakaan ei sanottu, koska Dominionilla on samat 24 peliä.

1 kommentti:

Jarmo kirjoitti...

Ihan pistooli on tuo lisäosa!