lauantai 2. tammikuuta 2010

Pelivuosi 2009

Jaahas, katsotaas vähän taaksepäin. Mites se pelivuosi 2009 menikään?

Pelailuja tuli huomattavan paljon sekä ihan alkuvuodesta, että ihan loppuvuodesta. Kesällä oli lähes 3kk totaalitauko, mutta se vaan latasi hyvin akkuja loppuvuoteen, jolloin lautapelitouhut heräsivät uuteen kukoistukseen. Tässä yhteydessä pitää kumartaa Kpään uusien pelaajien suuntaan pelitouhun herättämisestä. Siinä moottorina oli "uusvanha" pelaaja eli Harri, joka sai monta muutakin pelailemaan erilaisia pelejä. Hyvä hyvä.

Ihan loppuvuodesta myös peruskööri teki paluuta, kun pöydän ääreen saatiin oikeastaan kaikki tutut naamat. Eiköhän koiteta osua yhteen paremmin taas jatkossa, nyt kun kaikilla taas on vähän intoa pelailla?

Sitten vuoden peleistä: vuoden 2009 pelejä tuli hommattua ja pelattua varsin vähän, mutta sieltä yhtenä positiivisena mainittakoon Vasco da Gama, jota vielä ei kovin paljon tullut pelattua, mutta sai aika hyvää arviota sitä pelanneilta. Tietysti Domin ja Reiskan lisärit olivat odotetusti ihan suosittuja, mutta varsinkin Domin Intrigue oli jotenkin omasta mielestäni vaisu. Tosin tarpeeksi ei ole vielä tullut pelattua.

Tänä vuonna pelatuista peleistä erityisesti alkuvuonna tuli hakattua Notre Damea aivan törkeästi. Dominion piti pintansa läpi vuoden ja varsinkin loppuvuodesta Galaksiralli koki uuden tulemisen uusien pelaajien myötä!

Raskaista peleistä tänä vuonna omalla listalla korkealla ovat 2-pelit Twilight Struggle ja 1960: Making of the President, sekä tietysti itse truuti, meidän porukan peleistä kai se pisin? Lisäksi Le Havresta pidin, vaikka en ihan vielä kunnon tuntuma saanut. Lisäksi Agricola korteilla pelattuna vahvisti paikkaansa suosikkipelieni listalla.

Pikkupelejä suosikkilistalla on vaikka kuinka paljon, mutta uutena sinne nousi ihan puskista joulun aikaan Halli Galli. Sopivan typerä pelattavaksti koska vaan.


Viime vuoden alussa tein vastaavan järkeilyn ja siitä voidaan poimia aluksi muutama huomio.

"Kulunut vuosi 2008 oli sitten se vuosi, jolloin pelailijasta kasvoi harrastaja, eli jonkunasteinen BoardgameGeek."

- Tämä piti paikkansa, koska harrastus jatkui jopa tiiviimpänä kuin edellisenä vuonna, ja pelailuja tuli vielä selvästi enemmän.

"BGG:hen liittyvät myöskin pari uudenvuodenlupausta (tai tavoitetta): tavoittena on saada pelattua kaikkia top 50 pelejä, ja mahdollimman monta top 100 -listalta."

-Top 50-lista muuttui jonkun verran vuoden aikana, mutta aika monta aukkoa siellä on edelleen. Itse asiassa melko vähän sain uusia kärkipään pelejä pelailtua. Tällä hetkellä puuttuu 22 peliä top50:stä.

2008 tuli 615 pelausta 104 eri pelillä ja pikkupeleihin keskityttiin. Nyt lukemat ovat noin 950 ja 152, ja edelleen pikkupelejä suurin osa. 2008 yli 4 pelikertaa tuli yli tunnin peleistä näille: In the Year of the Dragon 12, Railroad Tycoon 10, Galaxy Trucker 9, Agricola 8, Alhambra 7, Puerto Rico 5:

2009 listalle mahtui hieman enemmän: Through the Ages 17, Puerto Rico 10, Agricola 9, Imperial 9, Twilight Struggle 8, Age of Steam 6, Vegas Showdown 6, Alhambra 5, Caylus 5, (Notre Dame 45, Vasco da Gama 7 noin tunnin pelejä). Viime vuoden tilityksessä kaivattiin BSW:tä helpottamaan pitkien pelien pelaamista, ja kyllähän se tässä listassa näkyykin jonkin verran (Imperial ja Caylus).

Dominionia ja Reiskaa toki paljon tänäkin vuonna, jotka matseina ovat nopeita.


Tehdääs sitten loppuun vielä pari uutta "lupausta": vähintään 10 uutta peliä top50:stä ja 100 uutta peliä koko vuonna (2009 tuli 74 uutta). Yhteensä 1000 pelausta ja vähintään 200 eri peliä. Raaka vaatimus, mutta eiköhän se onnistu jos intoa riittää.

3 kommenttia:

Elaijah Kimbalei kirjoitti...

Kivaa on ollu, painetaan samaan tahtiin. Kiitos kuluneesta vuodesta.

Tapanote kirjoitti...

Tavoitteisiin voisi lisätä tälläsiä lukuarvoja, eli uusia pelejä yli rajan.

1x250+ pelausta (reiska)
2x50+ -lautapeliä. Toistaiseksi ei ole yhtään "lautapeliä", vaan kaikki kevyitä pläyssyjä. Notre on lähellä (45) ja seuraavana Samurai 25, eli voi olla aika mahdotonta.

5x20+ Isoja pelejä. Tällä hetkellä
Agricola ja Truuti 17, Caylus 10, Twilight Struggle ja Vasco 8 sellasista, jotka todennäkösesti peliaikaa saa.

Heidimaria kirjoitti...

Mun tavote on laittaa kaikki mun pelit ylös Geekkiin :D Se on tarpeeks kova tavote mulle :D