tiistai 16. maaliskuuta 2010

Geekistä katottua: Chicago Express

Pistetään ny sitte tänne jupinaa geekin muistiinpanoista, ku Tapani tos painostaa. Tolla otsakkee alotuksella (Geekistä katottua) siis tulle tästä edes lyötyä tänne jupinaa, sikäli kun Geekissä intoutuu pitempään tarinointiin kautta analyysiin. Kyseessä on siis suora copy-paste geekistä, jolloin kirjoittelun tarkoitus on lähinnä tehdä muistiinpanoja peleistä, jolloin voi myöhemmin vertailla esim. pisteitä, strategioita yms. sekoo, mitä peleissä tulee. Toivottavasti se kohjo ei linkitä näitä suoraan johki Facebookkiin tai Aamulehden etusivulle...

Chicago Express, 12.3.2010, Tapani & Mari

Opa 58, Tapsi 50, Vaajasaari 45, Rossi 32

Pitkästä aikaa tätäki pelattiin, ja ihan hyvä oli. Painoin Heikin kans "vihreetä linjaa" Chicagoon asti, vuorotahtiin ostettiin osakkeita, joten molemmilla oli intressejä rakentaa sitä. Muut yhtiöt ei päässy lähellekkään. Kolme muuta osti punaset osakkeet, ja se ryki alus, mutta sitte intressit loppu. Tapsi hamstras sinisen ittelleen, joten se jäi torsoks. Rossi ounas keltasen, johon mulla oli pieni stäbi, joten sieltä pientä taustatukee. Loppu taas vähän "yllätti", siis siinä mielessä, että osakkeita ostettiin lopussa hieman turhan kovalla hintaa, joten tappioita tuli.

Ehkä viides ja kuudeskin pelaaja toisivat hieman lisäväriä, ja muuttaisivat myös pelin luonnetta melkoisesti. Tällöin osakkeet jakautuisivat enemmän. Nyt hieman turhan helposti tulee "omat" firmat, eli joku ostaa ja suojelee omaa enemmistö osuuttaan. Tällöin myös rakenteluvastuu on yksistään enemmistöosakkaan harteilla, ja firmat jäävät pieniksi. Peli on luonteeltaan ehkä enemmän rakentelupeli (kuka rakentaa omaa firmaansa parhaiten) kuin sijoituspeli (kuka kerää parhaan osakesalkun ja hoitaa sitä parhaiten).

Useamman pelaajan pelissä osake-enemmistöä on vaikeampi saada (jos se nyt ylipäätään on edes tavoiteltavaa, joskus toki on, mutta ei itseisarvoisesti). Kun ei voi tehdä siirtoja, jotka hyödyttävät ainoastaan itseä (tai enemmän itseä kuin muita), pitää siiroja miettiä hieman laajemmin. Ei voi miettiä pelkästään sitä, että mitä itse voittaa, vaan myös sitä, mitä muut, eli ei-osakkaat, menettävät. Yhdellä siirrolla saa etua yhteen pelaajaan, toiselle toiseen ja kolmannella kolmanteen, joten siirtojen summa nousee ratkaisevaksi. Osakesalkun sisältö ja sen hoitaminen tuleekin tärkeämmäksi, eli pelistä tulee enemmän sijoituspeli.

Kun osakkeet jakautuvat tasasemmin, kehittyvät firmatkin tasaisemmin, koska useammalla pelaajalla on intressejä kehittää kutakin firmaa. Näin ollen useampi firma pääsee, tai ainakin yrittää tosissaan Chicagoon ja Wabashin merkityskin korostuu, jos se tulee peliin hieman aiemmin.

No niin, eipä tullut ihan pelkkä peliraportti. Kaikki edellä oleva on tietysti täysin spekulatiivista, koska kokemusta pelistä ei juuri ole. Ja ne pelit, mitä on pelattu, on tullut harvakseltaan ja ihan eri porukoilla, joten mitään tiukkoja johtopäätöksiä ei voi vetää. Lisäpelejä siis tarvitaan alle, ja toivottavasti niitä saadaankin. Peli on kuitenkin melko lyhyt eikä edes mikään kovin monimutkainen (paitsi ehkä selittää...), joten eiköhän toive saada toteutettua.

1 kommentti:

Tapanote kirjoitti...

Chicago Expressissä toi punainen firma tuntuis olevan avainasemassa. Jos yksi saa siitä 2-1 tai 3-0 enemmistön, se on todella vahvoilla. Jos se taas menee tasan, ei välttämättä niinkään. Tuntuisi kuitenkin, että punaisella reitti Chicagoon on helpoin ja varmaan useimmin menee perille. Toki vaikea arvioida 3 pelin perusteella.

Keltainenkin vaikuttaisi kyllä etenevän suht noileesti, mutta toisaalta siitä on paljon osakkeita, ja tälläkin kerralla heti kun se alkoi tuottaa, se myös nokittiin palasiksi. Vihreälle jostain syystä ei ihan niin käynyt ja sehän pelin sitten ratkaisi.

Otetaan tosiaan uusiks pian. Ehdottomasti olen mukana.